Knjiga Jelene Obućine (foto: Kolubarske.rs)
Knjiga Jelene Obućine (foto: Kolubarske.rs)
16.02.2023, 11:16

Knjiga Jelene Obućine "O Njima zbog Nas" u Tchardaku

č: | fb:

Promocija knjige "O Njima zbog Nas", novinarke Jelene Obućine, u četvrtak, 16. februara 2023. godine u 19 časova u Tchardaku, Trg kneginje Ljubice.

 

"Ovoga puta nešto malo drugačije u pivnici. U goste nam dolazi draga Valjevka Jelena Obućina, i po prvi put će u svom gradu predstaviti svoj književi prvenac 'O Njima zbog Nas'. Ko voli njene upečatljive televzijske najave, sigurno će voleti i ovu knjigu!", piše u pozivu organizatora.

 

Na dvesta strana kroz minut sada kultnih uvoda koje je Jelena Obućina pisala i govorila za "Pregled dana" Njuzmaks Adria predstavljeno je ono što nam se dešavalo od 2020. do 2022. godine.

 

"Jelena Obućina nadmoćno izlazi iz oveštalog medijskog klišea i stvara nove forme komunikacije koje su pored izrazite originalnosti bliske duhu aforističarskog minimalizma i lepoti poezije u prozi. Svoju kreativnu igru ona ostvaruje na individualnoj stazi koja je podstiče da stigne do punoće misaonog samoodređenja. Sve što se dešava pred našim očima i što nam se događa u ovoj ubrzanoj i naopakoj stvarnosti ona kondenzuje u minijaturni kritički komentar eruptivne snage i značenja", napisao je u predgovoru sociolog Ratko Božović.

 

Dodaje da Jelena Obićina u svojim autorskim komentarima, sa pouzdanim stavom, ponajviše demistifikuje zbrkane događaje naše stvarnosti.

 

"Čini to pronicljivo, oštroumno i beskompromisno, uvek sa kritičkim nabojem i sa osećanjem za realnost. Njen narativ je krajnje redukovan, postmoderan, uvek paradigmatičan za celinu društvenog zbivanja. Ona zna da barata i sa rečima i sa mislima i sa idejama. Zna da ih usaglasi i da ih naglasi. Reči, kojima pridaje najveći zančaj, zna da zaustavi kad su one sebi dovoljne i kad proizvode kritičku otvorenost. Svaka njena reč, uvek dobro izabrana, potentna je toliko da sama po sebi stiže do pojma. I do poente.

 

Jelena Obućina najviše otkriva ono što je u društvu zatamnjeno i prekriveno mrežama prevare, ono što se želi sakriti ili potisnuti iz javnog polja i slobodne javnosti", napisao je sociolog Ratko Božović u predgovoru za knjigu "O Njima zbog Nas".

 

Naslovnu stranu knjige, u izdanju Dan Grafa, uradio je karikaturista Predrag Koraksić Koraks, a predgovor je napisao sociolog Ratko Božović.

 

Jelena Obućina rođena je 1982. u Bajinoj Bašti, završila je Valjevsku gimnaziju, a potom Fakultet političkih nauka. Kako kaže, već sa 12 godina radila je dečju emisiju na valjevskom Radio Patku, sa 15 počela da piše za valjevski nedeljnik "Napred". Pre angažmana na RTS-u, gde je bila i deo tima informativne emisije Oko, radila je i na B92. Još početkom karijere, koji je provela u RTS-u kao urednica Dnevnika 3, Obućina se postavila prema profesiji kao neko sa integritetom.

Aktuelno

Štrajk upozorenja u HK Krušik (foto: Kolubarske.rs)
Čeka se odluka Nadzornog odbora Pre 18 sati 52 minuta

Održan jednočasovni štrajk upozorenja u Krušiku

Nezadovoljni radnici valjevske fabrike "Krušik", uz podršku četiri reprezentativna sindikata, održali su jednočasovni štrajk upozorenja, ispred pogona u krugu fabrike. Prema rečima predstavnika...  · 22 komentara

Valjevo (aerozagađenje) (foto: Đorđe Đoković)
Što više objekata priključiti na daljinsko grejanje Pre 22 sati 30 minuta

Prezentacija dokumenta "Energetska politika Valjeva"

Valjevo može da koristi geotermalne izvore, biomasu i solarnu energiju, kako bi se priključilo na sistem daljinskog grejanja čime bi se smanjila upotreba fosilnih goriva, ali i zagađenje vazduha,...  · 1 komentar

Takmičenje u plesu (foto: www.mionica.rs)
Državno prvenstvo Pre 19 sati 33 minuta

Najbolji sportski plesači Srbije i regiona u Mionici

Mionica je bila domaćin plesnog spektakla sa oko 500 učesnika iz 24 kluba. Luka Dugalić i Barbara Vlajković su šampioni u standardnim plesovima u kategoriji do 21 godine.