Dragan Todorović (foto: Đorđe Đoković)
Dragan Todorović (foto: Đorđe Đoković)
23.03.2023, 11:03

"Nemam pitanja", nova knjiga Dragana Todorovića

č: | fb:

"Nemam pitanja", naziv je nove knjige novinara "Vremena" i pisca Dragana Todorovića Todora, koja će biti predstavljena danas u 18 časova u Grand hotelu u Valjevu.

 

O knjizi će govoriti odgovorni urednik "Vremena" Filip Švarm i Luka Tripković, akademski slikar, koji je i autor dva romana. Odlomke iz knjige "Nemam pitanja" čitaće Radmila Novaković.

 

Novinar nedeljnika "Vreme" i pisac, član Srpskog književnog društva, Dragan Todorović Todor, posle šest knjiga proznih tekstova: "Čevapčiči su bili otlični”, "Živela naša Srbija", "Trupni portret", "Nije narod sapun da se potroši", "U tri lepe", "Kilometar od 800 metara", objavio je i sedmu knjigu "Nemam pitanja".

 

"U ovoj, sedmoj knjizi Dragana Todorovića, nalaze se tekstovi koji su u poslednjih petnaestak godina objavljivani u rubrici Vreme uživanja. Nije, dakle, reč o reportažama, već o mahom refleksivnim tekstovima, sa elementima one mihizovske autobiografije o drugima, budući da Todor, kada piše o svom detinjstvu, pokojnom ocu, Republici Koloniji, dernecima ili promocijama istovremeno na sebi svojstven način slika društvene fenomene i svoj položaj u njima, pa tako možemo da saznamo kako je jedan od simbola otpora Miloševiću, Maki Arsenijević, domišljato stvarao svoju biblioteku, istovremeno motivišući radničku klasu da uzima komplete knjiga od društvenih izdavačkih preduzeća, i kako, kada se sve uzme u obzir, nije ni čudo što su te samoupravne tvorevine propale.

 

U tome leži još jedan kvalitet ovih tekstova – pažljivi čitalac može uz pomoć Todorovih opaski i svedočenja, da dekonstruiše neke od mitova koji su i dan-danas prisutni. Recimo, mit o tiražima koji su brojali nekoliko desetina hiljada primeraka po izdanju. I zbilja – ko poseduje, primera radi, Pekićevo Besnilo u izdanju BIGZ-a, ostaće zatečen činjenicom da na poslednjoj strani stoji informacija o 30.000 odštampanih primeraka. Međutim, kada vam Todor iz prve ruke posvedoči na koji način su knjige „rasturane“ među građanstvom i da izdavačka preduzeća nisu od tog posla videla ni dinara, postaće jasno da se tu usrećio samo onaj ko je svoj primerak knjige uzeo sa police i pročitao.

 

Meni je posebno draga kolumna naslovljena sa Stenmark i Tolstojevski, u kom se Todorović priseća kako "kad još porast’o otac ga zaposlio, da ne zevzeči, ispravno, ako ćeš učiš, uči uz rad, i njegov poslovođa sve završio uz rad pa šta mu fali, i čim se zaposli primeti akvizitera na kapiji fabrike, kakav Remark, iz prve kupi Hegela, žuto-plavi komplet, BIGZ, 1975, Istorija filozofije, Estetika, u radionici samo zinulli. Turi u regal, konto, ima vremena, pročitaće, još na to shvatanje". Ima par godina kako sam i sam, što kaže Todor, iz prve kupio Hegela, žuto-plavi komplet, BIGZ, 1975, Estetika, jer sam spremajući doktorat umislio kako ću to časkom da pročitam, odvojim šta može da mi posluži za disertaciju i nastavim dalje. Epilog je da sam, nakon par dana besomučnog rvanja sa tekstom, Hegela i ja turio "u regal, konto, ima vremena, pročitaće, još na to shvatanje". Komedijant slučaj je udesio da sam pomenutog Hegela kupio baš od Todora, i eto, prođe od 1975. gotovo pola veka a da nijedan od vlasnika nesrećne knjige nije uspeo da je pročia", piše, pred ostalog, Luka Tripković u predgovoru nove knjige Dragana Todorovića.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 10 sati 39 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 17 sati 36 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara