Todorović, Švarm, Tripković (foto: Kolubarske.rs)
Todorović, Švarm, Tripković (foto: Kolubarske.rs)
25.03.2023, 08:23

"Nemam pitanja" je knjiga gde je, pišući o njima i o nama, Todor morao da kaže nešto i o sebi

č: | fb:

"Dragan Todorović je specifična pojava u našem novinarstvu, ne znam ni za koga sličnog. On je razvio jedan poseban stil reportaže koja se akademski proučava, ali pored toga, on je stvorio jedan poseban stil jezika", rekao je odgovorni urednik "Vremena" Filip Švarm na promociji nove knjige "Nemam pitanja" Dragana Todorovića Todora, novinara nedeljnika Vreme.

 

"Ova knjiga se razlikuje od svih prethodnih Todorovih knjiga. Razlikuje se, ne samo po izboru tema, nego i po jednom Todorovom ličnom prikazu. U svim knjigama on je pisao o njima i o nama. A sada imamo ispred sebe knjigu gde je, pišući o njima i o nama, Todor morao da kaže nešto i o sebi. I to se vidi i u stilu, jer to nije stil njegovih reportaža. To je stil intiman, stil svedoka našeg vremena, naših vrlina i naših mana, i da parafraziram Džona Milijusa, američkog scenaristu, da bi nam rekao nešto o nama Todor je u ovoj knjizi morao reći nešto i o sebi. Kada je govorio i o sebi, pogađao je naše junake, naša razočarenje, govorio o našem elanu, humoru... Todor je ironičan prema svima, a najviše prema samom sebi", kazao je urednik "Vremena".

 

Švarm navodi da je "Hoćeš pisati", jedna od glava ove knjige, Todorov odnos prema onome što je stvarno, prema stilu, ne samo svom, nego i prema srpskom jeziku, i govori nam o pisanju kao unutrašnjoj potrebi, ali i o pisanju kao zadatku.

 

"Na kraju dolazimo do 'Gluvarenja' i 'Dosade', i te glave nam govore o vremenu gde smo sad. Odakle smo počeli, šta smo bili, šta smo mogli biti i gde smo na kraju stigli. Nismo neki put prevalili, nismo bog zna šta ostavrili, ali se ne bismo menjali. Siguran sam da bi put koji je Todor prešao, i koji se vidi iz ove knjige, da bi on taj put ponovo prešeo sve znajući kako je i šta bilo... Neću vam ništa reći novo, to svi znamo, da je humor Dragana Todorovića, zaista onaj gorko-slatki humor. Takav je i kada opisuje običnog čoveka i kada opisuje najvišu politiku. Taj humor spada u sam vrh naše književnosti. Njegovi tekstovi su novinarstvo po formi, ali to je književnost po sadržini", rekao je Švarm i dodao:

 

"Možete da pročitate bezbroj enciklopedija, stare novine, možete da pričate sa ljudima, ali ako želite da znate kako je bilo u Srbiji ovih 40 godina, koliko Todor stvara za Vreme i za druge novine, onda morate pročitati Dragana Todorovića, i sve će vam se kazati. A u ovoj knjizi nam se pokazalo i kakav je Dragan Todorović karakter i čovek. Naizgled oštar i žestok, beskompromisan, a zapravo vidimo da je on jedna osetljiva, umetnička duša koja oseti svako treperenje u zbivanjima, ljudima i događajima oko sebe", zaključio je Filip Švarm.

Todorović, Švarm, Tripković, Novaković

Todorović, Švarm, Tripković, Novaković (Foto: Kolubarske.rs)

 

Dr Luka Tripković, akademski slikar, koji je napisao predgovor za knjigu "Nemam pitanja", kaže da su u svim Todorovim tekstovima uočljive linije stava i neprilagođavanja, otpor i kritika društva.

 

"Tekstovima u ovoj knjizi ne manjka ni one čuvene, na prvu prepoznatljive todorovštine, koja se ogleda u zapažanju slikovitih detalja zahvaljujući kojim vam se u glavi tokom čitanja stvaraju slike nalik prizorima iz italijanskog novog realizma… Karnevalska, vesela i praznoglava atmosfera vodi vas iz teksta u tekst; Opisi, priče i sudbine vinovnika vam svako malo izmame osmeh na lice; Ne znate da li se krećete kroz književnost ili kroz novinski tekst.

 

Da nema zabeleške o godini nastanka, svojski bi se pomučili da razlučite da li je neka od kolumni pisana dok su na vlasti bili bivši, bivši pre bivših ili i jedni i drugi, a od gorkog ukusa u ustima zbog utiska da je ovo podneblje zaista komad zemlje koji se otcepio i pluta na pučini dok ekipa za stolom derneči, kao u onom Kusturičinom filmu, jedino vas spasava Todorov jezik, jer iz njega, uprkos pomenutoj ironiji, izbija životna radost koja nadahnjuje. Valjda je to onaj naboj koji je u stanju da svaku tragediju ponizi tako što uspe da je ukroti i iskoristi kako bi od nje napravio jednu tako plemenitu stvar kakva je umetnost.

 

Učiniti tako nešto zahteva posebnu veštinu i umeće, zahteva beskompromisnost i integritet; Zahteva, dakle, sve ono što vladajućem poretku smrdi na osebujnost i nepotkupljivost. U tom detalju možda i leži ključ Todorovog umeća. Čovek koji izgubi pomenuta svojstva, ma koliko da je talentovan, postaće, kao maločas pomenuti režiser, pojava lišena svake supstance. U društvu kao što je srpsko, baviti se Todorovim poslom znači biti incident. Zahteva da ti, onako, iza leđa, sa podsmehom kažu: vidi ga kakav je, nije ni za Partiju", napisao je, između ostalog, Luka Tripković u predgovoru knjige "Nemam pitanja".

 

Dragan Todorović Todor rekao je da su svi tekstovi, koji su se našli u knjizi "Nemam pitanja", objavljeni u rubrici nedeljnika "Vreme" - "Vreme uživanja".

 

"Ova sedma knjiga se u dobroj meri razlikuje po tome što su sve prethodne bile reportaže, a ovo su zapisi. Te zapise-crtice podelio sam u nekoliko glava o novinarstvu, politici, odrastanju, ima i o boemštini…, i tako na razne teme. Knjiga je, kao što vidite lepa, bez šale. Autor fotografije je Đorđe Đoković, a fotografija je nastala na protestu u Popučkama protiv eksploatacije litijuma", rekao je Todorović na predstavljanju svoje sedme knjige u Grand hotelu u Valjevu.

Knjiga Nemam pitanja

Knjiga Nemam pitanja (Foto: Kolubarske.rs)

 

Odlomke iz knjige "Nemam pitanja" čitala je voditeljka i spiker Radmila Novaković.

 

Novinar nedeljnika "Vreme" i pisac, član Srpskog književnog društva, Dragan Todorović Todor je objavio sedam knjiga: "Čevapčiči su bili otlični", "Živela naša Srbija", "Trupni portret", "Nije narod sapun da se potroši", "U tri lepe", "Kilometar od 800 metara" i "Nemam pitanja".

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 6 sati 57 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 4 sati 7 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 6 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara