Slike Milića od Mačve Trnavcu (foto: IUS Trnavac)
Slike Milića od Mačve Trnavcu (foto: IUS Trnavac)
02.07.2023, 07:19

Slike Milića od Mačve u studiju "Trnavac"

č: | fb:

Izložba Milića od Mačve otvorena je u Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića". Postavku čine 22 Milićeva dela iz bogate kolekcije koju je umetnik još za života zaveštao gradu Kruševcu, a koju baštini Legat Milića od Mačve "Kosovo prvi prag Srbije".

 

Legat je od 2008. godine u sastavu Kulturnog centra Kruševac, a vredna i značajna kolekcija Legata zbraja 120 originalnih Milićevih slika posvećenih kosovskom mitu, srpskoj istoriji i tradiciji.

 

Izložba će biti otvorena do 1. avgusta

 

Valjevska publika ima priliku da po prvi put vidi neka od Milićevih dela, a u postavku su uključeni i crni plašt i beretka koje je Milić nosio i po kojima je bio prepoznatljivu javnosti.

 

- Ova izložba nastala je u saradnji sa Kulturnim centrom iz Kruševca koji je i vlasnik Legata Milića od Mačve "Kosovo prvi prag Srbije". Želim da se zahvalim Valentini Kaplarević, direktorki Centra za kulturu Kruševac, Nebojši Lapčeviću i Mariji Stojadinović, urednicima programa u Legatu i Kulturnom centru Kruševac, na privremenom ustupanju Milićevih delai na svesrdnoj pomoći da ova izložba ugleda svetlost dana u Internacionalnom umetničkom studiju u Valjevu - kazala je Mirjana Vojić, direktorka Internacionalnog umetničkog studija.

Slike Milića od Mačve Trnavcu

Slike Milića od Mačve Trnavcu (Foto: IUS Trnavac)

 

Ona je istakla da je saradnja koja je ostvarena sa Kulturnim centrom Kruševac zvanično otpočela 26. juna ove godine, kada je u Legatu Milića od Mačve svečano otvorena izložba "Slikari sveta" iz kolekcije Internacionalnog umetničkog studija "Radovan Trnavac Mića".

 

- Izložba je otvorena u okviru vidovdanskih svečanosti koje se tradicionalno organizuju povodom Dana grada Kruševca. Imali smo zapaženo predstavljanje, a tamošnja publika ima priliku da do 12. jula pogleda 22 dela iz bogate naše poklon zbirke Studija koja broji blizu 400 dela. Svečano otvaranje naše izložbe u Kruševcu svojim prisustvom uveličali su Igor Mirović, predsednik pokrajnske Vlade Vojvodine i Miodrag Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu kulture. Ndamo se da ćemo i dalje nastaviti ovu našu uspešnu saradnju sa našim prijateljima iz Kruševca - rekla je Mirjana Vojić.

 

Među brojnim posetiocima na svečanom otvaranju izložbe Milića od Mačve bio je i naš poznati slikar i muralista, Slobodan Jeftić Pulika, ujedno Milićev prijatelj i kolega sa Arhitektonskog fakulteta.

 

U muzičkom delu programa nastupila je Valjevka Milena Pavlović uz pratnju Marka Stojkovića na gitari.

 

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 6 sati 15 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar