Dodović, Tešić, Živkovć - konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Dodović, Tešić, Živkovć - konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
25.08.2023, 09:52

Radovan Popović dobitnik nagrade "Beli"

č: | fb:

Radovan Popović, novinar "Politike" u penziji, pisac i publicista, dobitnik je ovogodišnje nagrade "Beli", koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za doprinos novinarstvu u oblasti kulture. Ovo priznanje se drugu godinu zaredom dodeljuje u znak sećanja na književnika i novinara Radovana Belog Markovića.

 

Odluku o ovogodišnjem dobitniku saopštio je na knferencii za novinare u Valjevu dr Zoran Živković predsednik žirija.

 

- U vremenu kada novinarstvo, i ne samo novinarstvo, doživljava nezamislive izazove i kada smo skloni da povodom tih izazova brzo donesemo zaključke, i to znamo kakve zaključke, ja moram reći da se ova nagrada pretvara u jedan svojevrstan omaž jednom herojskom ili slavnom vremenu u našem novinarstvu... - rekao je Živković.

 

Prema njegovim rečima ovogodišnja nagrada je i omaž jednom značajnom listu u istoriji našeg novinarstva i naše kulture, jer sva tri kandidata koja su bila u najužem izboru - Radovan Popović, Slobodan Stojićević i Branislav Krca Rakić, su iz kuće "Politika".

 

Dodao je da je "Politika" u tim vremenima svedočila o Srbiji i Jugoslaviji na jedan izuzetan način, a kulturni dodatak je jedno vreme bio u "nadležnosti" Radovana Popovića, novinara, pisca, publiciste najuglednijeg kova.

 

- Radovan Popović je bio tokom karijere dopisnik iz Novog Sada, ali ostao je zapamćen kao urednik kulturne rubrike, po tekstovima u tom velikom vremenu, velikoj epohi naše kulture i istorije. Ali moram reći da je on prešao tu "Mažino liniju" iz novinarstva ka spisateljstvu, počeo da objavljuje biografije naših poznatih pisaca – rekao je dr Zoran Živković i naglasio da je Popović ostavio nešto izuzetno korisno za našu kulturnu, pa i naučnu javnost i njegovo ime će zbog toga biti upisano u analima naše kulture.

Zoran Živković

Zoran Živković (Foto: Kolubarske.rs)

 

Radovanu Popoviću nagrada "Beli" biće dodeljena 28. avgusta na Kneževom polju na Povlenu na Gospojinskim svečanostima koje organizacije Udruženje "Beli Povlen". Kako je najavljeno, tada će biti otkriven spomenik pesniku Petru Pajiću. Prema rečima Vlade Dodovića, sekretara Udruženja "Beli Polen", skulptura valjevskog pesnika, visine oko dva metra izrađena od hrastovine, predstavlja "susret lirske tananosti pesnika Petra Pajića i brđanske snage planine Povlen koju želimo da i ovim akcijama zaštitimo, jer nemamo rezervnih planina".

 

Književnik i akademik Milosav Tešić je rekao da je sve ovo što radi Udruženje "Beli Povlen" jedinstven primer kako se jedno mesto, zavičaj odužuje svojim piscima.

 

- Kada je Petar Pajić počeo svoju književnu karijeru, bio je prihvaćen sa odobravanjem i simpatijama, a onda je došlo jedno vreme u kojem je bio nepravedno zanemaren pesnik... Pajićevo pesničko delo nije velikog obima i kada se to svede ispada da je pisao, od prve do poslednje knjige, samo onda kada je imao stvarno nešto da kaže - rekao je Tešić na konferenciji za novinare u Valjevu.

 

Prošle godine spomenik na Kneževom polju na Povlenu dobio je Radovan Beli Marković, a prvi dobitnik nagrade "Beli" bio je Miloš Jevtić, novinar i publicista.

Aktuelno

Raskrsnica Sinđelićeve i Pantićeve (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 1 dan 1 sati

Izmena saobraćaja zbog zamene zatvarača

JKP Vodovod Valjevo obaveštava građane da će, od ponedeljka, 25. septembra 2023. godine, zbog zamene zatvarača u šahti na raskrsnici ulica Sinđelićeva i Pantićeva biti izmenjen saobraćaj.

Borba vitezova (foto: Nemanja Jovanović)
Nova manifestacija Kulturnog centra 23.09.2023

Prvi ubski "Viteški dan"

U subotu od 11 do 19 časova na Opštinskom brdu Šepkovac biće održan prvi "Viteški dan". Reč je o manifestaciji koja će posetiocima dočarati duh, tradiciju i kulturu srednjovekovne Srbije,  · 6 komentara