Dodović, Tešić, Živkovć - konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Dodović, Tešić, Živkovć - konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
25.08.2023, 09:52

Radovan Popović dobitnik nagrade "Beli"

č: | fb:

Radovan Popović, novinar "Politike" u penziji, pisac i publicista, dobitnik je ovogodišnje nagrade "Beli", koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za doprinos novinarstvu u oblasti kulture. Ovo priznanje se drugu godinu zaredom dodeljuje u znak sećanja na književnika i novinara Radovana Belog Markovića.

 

Odluku o ovogodišnjem dobitniku saopštio je na knferencii za novinare u Valjevu dr Zoran Živković predsednik žirija.

 

- U vremenu kada novinarstvo, i ne samo novinarstvo, doživljava nezamislive izazove i kada smo skloni da povodom tih izazova brzo donesemo zaključke, i to znamo kakve zaključke, ja moram reći da se ova nagrada pretvara u jedan svojevrstan omaž jednom herojskom ili slavnom vremenu u našem novinarstvu... - rekao je Živković.

 

Prema njegovim rečima ovogodišnja nagrada je i omaž jednom značajnom listu u istoriji našeg novinarstva i naše kulture, jer sva tri kandidata koja su bila u najužem izboru - Radovan Popović, Slobodan Stojićević i Branislav Krca Rakić, su iz kuće "Politika".

 

Dodao je da je "Politika" u tim vremenima svedočila o Srbiji i Jugoslaviji na jedan izuzetan način, a kulturni dodatak je jedno vreme bio u "nadležnosti" Radovana Popovića, novinara, pisca, publiciste najuglednijeg kova.

 

- Radovan Popović je bio tokom karijere dopisnik iz Novog Sada, ali ostao je zapamćen kao urednik kulturne rubrike, po tekstovima u tom velikom vremenu, velikoj epohi naše kulture i istorije. Ali moram reći da je on prešao tu "Mažino liniju" iz novinarstva ka spisateljstvu, počeo da objavljuje biografije naših poznatih pisaca – rekao je dr Zoran Živković i naglasio da je Popović ostavio nešto izuzetno korisno za našu kulturnu, pa i naučnu javnost i njegovo ime će zbog toga biti upisano u analima naše kulture.

Zoran Živković

Zoran Živković (Foto: Kolubarske.rs)

 

Radovanu Popoviću nagrada "Beli" biće dodeljena 28. avgusta na Kneževom polju na Povlenu na Gospojinskim svečanostima koje organizacije Udruženje "Beli Povlen". Kako je najavljeno, tada će biti otkriven spomenik pesniku Petru Pajiću. Prema rečima Vlade Dodovića, sekretara Udruženja "Beli Polen", skulptura valjevskog pesnika, visine oko dva metra izrađena od hrastovine, predstavlja "susret lirske tananosti pesnika Petra Pajića i brđanske snage planine Povlen koju želimo da i ovim akcijama zaštitimo, jer nemamo rezervnih planina".

 

Književnik i akademik Milosav Tešić je rekao da je sve ovo što radi Udruženje "Beli Povlen" jedinstven primer kako se jedno mesto, zavičaj odužuje svojim piscima.

 

- Kada je Petar Pajić počeo svoju književnu karijeru, bio je prihvaćen sa odobravanjem i simpatijama, a onda je došlo jedno vreme u kojem je bio nepravedno zanemaren pesnik... Pajićevo pesničko delo nije velikog obima i kada se to svede ispada da je pisao, od prve do poslednje knjige, samo onda kada je imao stvarno nešto da kaže - rekao je Tešić na konferenciji za novinare u Valjevu.

 

Prošle godine spomenik na Kneževom polju na Povlenu dobio je Radovan Beli Marković, a prvi dobitnik nagrade "Beli" bio je Miloš Jevtić, novinar i publicista.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 4 sati 53 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 21 sati 57 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara