Gospojinske svečanosti na Kneževom polju (foto: Kolubarske.rs)
Gospojinske svečanosti na Kneževom polju (foto: Kolubarske.rs)
29.08.2023, 09:21

Radovanu Popoviću uručena nagrada "Beli", otkriven spomenik Petru Pajiću

č: | fb:

Na svečanosti održanoj u ponedeljak na Kneževom polju na planini Povlen, piscu i publicisti, Radovanu Popoviću, novinaru Politike u penziji, uručena je nagrada "Beli" za doprinos novinarstvu u oblasti kulture. Ovo priznanje, koje je ustanovilo Udruženje "Beli Povlen" čiji je predsednik akademik Matija Bećković, se drugu godinu zaredom dodeljuje u znak sećanja na književnika i novinara Radovana Belog Markovića.

 

Predsednik žirija nagrade "Beli" dr Zoran Živković je rekao da su tekstovi Radovana Popovića svedočanstvo jednog vremena, ali i baza za budućnost.

 

"Radovan Popović je u našoj kultri ostvario jedno delo sa velikim brojem bibliografskih jedinica, ali to delo ima i jedan važan sadržaj. Njegove knjige o našim najvažnijim piscima, kulturnim poslenicima, svedočanstvo su o tom vremenu i njima, ali su sada baza i osnova za proučavanje kulturnih prilika i književnih dometa u drugoj polovini 20. veka. Radovan Popović, takođe svedoči o nečemu što je u suštini ove nagrade. Prošle godine nagradu je dobio Miloš Jevtić, a i ovogodišnji dobitnik kao da na neki način potvrđuje jedno nepisano pravilo, jedno naše uverenje da ljudi koji se rode u zapadnoj Srbiji imaju jedno predefinisano osećanje za jezik i istoriju, koje počinje sa majčinim mlekom", rekao je Živković.

Radovan Popović

Radovan Popović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Radovan Popović se zahvalio žiriju na poverenju. "Vidim da moje knjige žive i u fusnotama nekih ozbiljnih studija i eseja. Pisao sam ih zasnovane na činjenicama prikupljenih u arhivama i od savremenika, pisao sam ih onako kako volim da čitam životopise, bez izmišljanja. Svaki život je toliko zamimljiv da ga ne treba izmišljati. Veoma mi je drago što sam dobio ovo priznanje koje nosi ime jednog dobrog čoveka i dobrog pisca što je retko spojivo ne samo u našoj književnosti", rekao je Popović.

 

Na Kneževom polju na "Gospojinskim svečanostima" otkrivena je skulptura u hrastovini pesniku Petru Pajiću, rad lajkovačkog vajara Milutina Rankovića. Spomenik pesniku otkrio je akademik Dušan Kovačević, dramski pisac.

 

"Petar Pajić je bio tih, skroman i strpljiv čovek ni nalik svojoj razbarušenoj pesničkoj braći. Jednom smo se sreli u Zvezdara teatru na večeri poezije Matije Bećkovića i taj susret podseća na nekakav kosmički prolog za ovaj današnji događaj, kao neko sudbinsko predskazanje... Pesma je podigla spomenik pesniku", rekao je Kovačević.

Dušan Kovačević otkrio spomenik Petru Pajiću

Dušan Kovačević otkrio spomenik Petru Pajiću (Foto: Kolubarske.rs)

 

Prošle godine skulpturu u hrastovini na Kneževom polju na Povlenu dobio je Radovan Beli Marković, a prvi dobitnik nagrade "Beli" bio je Miloš Jevtić, novinar i publicista.

 

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 10 sati 55 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 4 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara