Uroš Spasojević (foto: Uroš Spasojević)
Uroš Spasojević (foto: Uroš Spasojević)
31.08.2023, 09:29

Uroš Spasojević Trio u Tchardak pivnici

č: | fb:

Basista i kompozitor Uroš Spasojević će 31. avgusta od 20 časova u Tchardak pivnici sa svojim novim trio premijerno izvesti muziku sa albuma "Ballads" čije objavljivanje je planirano za početak naredne godine.

 

Očekuje nas koncert konceptualnog savremenog džeza koji ovaj autor neguje već skoro deceniju kroz svoje stvaralaštvo sadržano u 11 albuma autorske muzike. Neobičan trio koji predvodi jedan od pionira autorskih muzičkih projekata na ovim prostorima u kojima bas gitara zauzima centralno i eksperimentalno mesto čini i predvodnik nove srpske džez scene, izvanredni trubač Ivan Radivojević kao i najperspektivniji mladi bubnjar Petar Ružičić koji odskora uživa i svetsku reputaciju.

 

Biografija

 

Uroš Spasojević, basista i kompozitor iz Valjeva atipičan je izdanak srpske džez scene. Do sada je izdao jedanaest albuma autorske muzike među kojima su "Portrait in bass" (2014.), "Story on Bass" (2015.), koji je dobio odlične kritike u Sjedinjenim Američkim Državama, među kojima se kao najvažnije ističu recenzije muzičkog novinara i pisca Waltera Kolosky-a, kao i recenzenata vodećeg svetskog fusion brenda i izdavačke kuće "Abstractlogix" koji su navedeni album ocenili sa 4,5 od maksimalnih 5 zvezdica, "Third View" (2016.) sa specijalnim gostima Scott Kinsey-em, koji potpisuje miks i mastering navedenog albuma, saksofonistom Bob Reynolds-om i gitaristom Nir Felder-om. U 2016. godini navedeni album se našao među pet najinteresantnijih domaćih jazz izdanja po izboru urednika Radio Novi Sad, kao i top 15 izdanja koje preporučuje vlasnik i direktor prestižne američke izdavačke kuće "Moonjune Records".

 

Urošev peti po redu album pod nazivom "V", duo sa pijanistom Bojanom Marjanovićem, objavila je norveška izdavačka kuća "Amp Music & Records" u decembru 2018. godine. Početkom 2019. godine taj album je odlično ocenjen u japanskim džez magazinima "JazzJapan" i "Way out West" dok je u Sjedinjenim Američkim državama pobrao zapažene kritike od strane svetski priznatih novinara Tyran Grillo-a, Peter Hoetjes-a i Mark Sullivan-a koji je Uroša izabrao i za bas gitaristu 2018.godine u okviru "El Intruso" ankete.

 

Ubrzo nakon tih uspeha najtiražniji specijalizovani nemački bas magazin "Bassquarterly" u izdanju januar/februar 2019.godine objavljuje intervju sa Urošem. Muziku sa drugog solo bas albuma "Winter Tales", objavljenog početkom 2020. godine, premijerno izvodi u Minhenu i sa njim ostvaruje zapažene kako strane tako i domaće kritike stručne javnosti.

 

Izdavačka kuća "Valternativa Records" u oktobru 2021.godine objavljuje konceptualni album primenjene i eksperimentalne muzike pod nazivom "Islands". Sredinom 2022. godine vodeća srpska jazz izdavačka kuća "Metropolis Jazz" izdaje Urošev deveti po redu studijski album "2.0", koji nakon nekoliko kamernih i delikatnih izdanja predstavlja svojevrsni povratak nešto komunikativnijem zvuku koji je karakterisao albume sa početka karijere. 

 

Uroš je jedan od pionira autorskih muzičkih projekata na ovim prostorima u kojima bas gitara zauzima centralno i eksperimentalno mesto. Od svojih početaka prevashodno je okrenut malim formacijama, odnosno solo sviranju basa uz korišćenje efekt pedala. Kao veliki ljubitelj karakterističnog zvuka koji neguje minhenska izdavačka kuća ECM, u svom radu naklonjen je kompozicijama u sporom i srednjem tempu, obojenim specifičnim atmosferičnim aranžmanima, kao i elementima kamerne klasične muzike i minimalizma.

 

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 1 sati 31 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 6 sati 42 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar