Uroš Spasojević sa svojim triom u pivnici Tchardak (foto: Tchardak)
Uroš Spasojević sa svojim triom u pivnici Tchardak (foto: Tchardak)
02.09.2023, 07:22

U Valjevu džez uspeva i bez zalivanja

č: | fb:

Da je Valjevo grad džeza potvrđuje nekoliko stvari. Valjevski džez orkestar "Hawaii jazz bend" osnovan je davne 1927. godine, kad i prvi džez orkestar u Srbiji, "Studentski Micky Jazz", a valjevski Jazz fest, premda prvi put održan 13 godina nakon najstarijeg, Beogradskog džez festivala, ove godine doživeće svoje 39. izdanje, baš kao i beogradski fest. Jovan Maljoković sa članovima svog benda predstavlja jedno od vodećih, zvučnih imena regionalne džez scene.

 

Da se u Valjevu sluša, neguje i svira džez potvrđuje i stvaralaštvo Uroša Spasojevića, koji je, zajedno sa svojim novim triom, Ivan Radivojević, truba i Petar Ružičić, bubanj, poslednje večeri avgusta u pivnici Tchardak premijerno izveo kompozicije sa novog albuma "Ballads". 

 

Uroš Spasojević sa svojim triom u pivnici Tchardak

Uroš Spasojević sa svojim triom u pivnici Tchardak (Foto: Tchardak)

Publika je mogla da uživa u specifičnom džez zvuku koji je blizak savremenim evropskim trendovima sa prepoznatljivom skandinavskom estetikom. Stoička životna filozofija, duboka, praiskonska tuga i melanholija spram zadivljujuće i zastrašujuće moći priprode, čija prevrtljiva ćud primorava čoveka na savezništvo sa drugim čovekom u borbi za opstanak, reflektuju se kroz tonove ambijentalnih, atmosferičnih zvukova i upućenost i međusobnu saradnju instrumenata, koji čak i kada imaju solo deonice nastoje ostvarenju višeg cilja, ostvarenju celine. Ulogu naratora igra tenor bas gitara sa efektima; trubom su vođeni pojedinačni nartivni tokovi, a bubnjem obojene digresije. Poigravanje sa formama, mogućnostima instrumenata u dodiru sa elektronskim efektima su prava delicija koju su muzičkim sladokuscima Uroš, Ivan i Petar poslužili.

 

I mada njihovom savremenom, eksperimentalnom muzičkom izrazu može biti primerenije izvođenje u kamernom ambijentu ili muzičkoj sali, svirkom u klubu podvukli su vezu sa džez tradicijom, a Tchardak se još jedom potvrdio kao mesto koje neguje dobar i kvalitetan zvuk.

 

Uroš Spasojević sa svojim triom u pivnici Tchardak

Uroš Spasojević sa svojim triom u pivnici Tchardak (Foto: Tchardak)

Naredne, 2024. godine, Jazz fest će proslaviti jubilarnih 40 godina postojanja, a Uroš Spasojević izdati album "Ballads" i obeležiti 10 godina stvaralaštva - vidim to kao savršenu priliku da se Valjevo predstavi kao grad džeza. Nadam se da će znati tu priliku i da iskoristi. Do tada čitajte Toni Morison "Jazz" i uživajte i živite zvuke džeza.

 

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje Pre 3 sati 48 minuta

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 1 komentar

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 Pre 8 sati 58 minuta

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 1 komentar