Olivera Zulović (foto: Kolubarske.rs)
Olivera Zulović (foto: Kolubarske.rs)
21.10.2023, 07:14

"Priručnik za solidan život" - biti zadovoljan sa onim što imaš, da uživaš u onome što je trenutak i što je tvoje...

č: | fb:

"Od trenutka kada je knjiga objavljena, svi pitaju – šta je solidan život? Ali ja nikako da postanem ekspertkinja za solidan život jer ne znam šta je solidan život, i ja ga tražim, i ja pokušavam da nađem ravnotežu. Kada sam tužna pokušavam da se setim tužnijih događaja, a koje sam preživela. Kada pročitate knjigu sigurna sam da ćete imati osećaj da nije pretenciozna, pa je samim tim i naslov nepretenciozan. Tako da to nije knjiga za sjajan i odličan život, to je zaista knjiga za solidan život – kako biti srećan sa prijateljima i sa porodicom takvom kakva nam je data. Drugim rečima treba da budemo zadovoljni sa onim što imamo, što naravno ne znači da ne treba tražiti više i bolje, i ne truditi se više, ali treba da pokušamo da uživamo u onome što je trenutak i što je naše", rekla je Olivera Zulović u Valjevu na promociji svoje prve knjige "Priručnik za solidan život".  

 

"Pisana je u kratkoj formi, ali to je zgusnut roman koji ima svoje događaje, razvoj, junake i poruke. Moderna knjiga koja beži od patetike", kazao je reditelj Mroslav Trifunović na predstavljanju knjige u Valjevskoj gimnaziji.

Priručnik za solidan život u Gimnaziji

Priručnik za solidan život u Gimnaziji (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Priručnik za solidan život" je priča o Ljubici i Ljubi, o nežnom prijateljstvu u koje se sklanjaju da lakše podnesu jade koji prate njihovo odrastanje, o vrednostima kojima na tom putu sazrevanja jedno drugog uče, o avanturi u koju se upuštaju da hrabro isprave loše stvari u životu. Pisana kroz prizmu deteta, ovo je knjiga za odrasle i one koji to još nisu.

 

"Kao roditelj tinejdžera, ja sam htela da i njemu ispričam priču koja će mu se dopasti i to u formi koja mu je sigurno bliska, a to je kratka rečenica, kratka forma. Htela sam da mu se obratim kroz neke teme o kojima mi inače diskutujemo i kroz nešto što smo već prošli. Tako je nastala ova knjiga", kazala je književnica odgovarajući na pitanje novinara.

 

Prema njenim rečima teme u "Priručniku za solidan životu" su ozbiljne - prijateljstvo, etika, hrabrost, ljubav, smrt..., sve ono što čini naš život i što je na neki način priprema za sutra, za ono šta nas čeka.

 

"Nisam je pisala inicijalno za decu, to je knjiga za odrasle. I ako me pitate da li ima poruku, odgovor je potvrdan. Poruke su u Ljubicinim beleškama o tome šta je solidan život, kao i u temama koje nisu samo za decu nego su univerzalne i kompleksne. Priča je realna, nije patetična. Onakva je kako ja pokušavam da živim. Da se suočimo sa lošim i teškim stvarima, da prođemo kroz njih, ali i da se odmaknemo, da kažemo sebi sad moramo da imamo snagu i da krenemo dalje. Tako sam ispričala ovu priču, da ne bude patetična, ali i da ne izbegne tešku temu", rekla je Olivera Zulović.  

Priručnik za solidan život u Gimnaziji

Priručnik za solidan život u Gimnaziji (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Priručnik za solidan život" predstavljen je u Valjevskoj gimnaziji na malo drugačiji način. Nije to bilo klasično književno veče. Tome su doprineli članovi Literarne sekcije Valjevske gimnazije, koji su po ideji profesorke srpskog jezika Milene Milisavljević čitali delove knjige i na taj način glasom i stasom tinejdžera publici preneli neke od poruka iz knjige:

 

"Ljubica je u priručniku za solidan život unela prvu belešku otkako se doselila: Važno je da ne povrediš one koji te vole. Naročito ne nestajanjem… Ljubica je zapisala: Kada su svi protiv tebe, ne smeš da se plašiš. Ako se plašiš, napadaju te još više… Mama više ne ostaje na poslu do kasno. Za vikend je pravila mafine po receptu koji je prepisala s interneta. Sve joj je uspelo. Tata se ne računa…".

 

Olivera Zulović je za svoju prvu knjigu dobila Nagradu Politikinog zabavnika za najbolji roman za mlade u 2022. godini.

 

"Priručnik za solidan život" je knjiga koju svako treba da pročita. Možda i više puta.  

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 14 sati 53 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 5 komentara