Klavir (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Klavir (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
25.11.2023, 09:29

"Valjevske umetničke svečanosti"

č: | fb:

U valjevskoj muzičkoj školi biće održan 4. Internacionalni umetnički festival "Valjevske umetničke svečanosti" (VAUS 2023) od 25. do 27. novembra. Organizatori festivala su Muzička škola "Živorad Grbić" i udruženje muzičara "Muzičko sazvežđe"

 

Cilj ovog internacionalnog umetničkog festivala je da okupi umetnike iz različitih zemalja i umetnosti u našem gradu, a građanima Valjeva omogući uživanje u izložbama, koncertima i debatama. Saradnja među srpskim umetnicima i umetnicima iz inostranstva je izuzetno dragocena, pa je tako VAUS do sada imao saradnju umetnika iz Srbije sa gostima iz Rusije, Kazahstana, BiH, uz podršku institucija kao što su: grad Valjevo, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Moderna galerija Valjevo, Muzička škola "Živorad Grbić", koja je i na ovogodišnjem festivalu partner i veoma važan deo mozaika VAUS festivala.

 

Koncert otvaranja je u subotu, 25. novembra, u 19 časova u svečanoj sali. Nastupiće renomirani umetnici iz Slovenije, profesori Muzičke akademije u Ljubljani - Jože Kotar (klarinet), Luka Ferini (klavir), Rok Zgonc (violina) i prof. MŠ "Živorad Grbić" Andrija Mirković (klarinet). Na programu će biti dela Mocarta, Krajslera, Novačeka, Grgina i Kromera.

 

U nedelju, 26. novembra, u 12 časova biće realizovana izložba "Put umetnika" i razgovor sa umetnicima.

 

Koncert zatvaranja biće održan u ponedeljak, 27. novembra, u 19 časova. Nastupiće gudački orkestar "Feniks", dirigent mr Snežana Stevanović, učenici valjevske muzičke škole: Sofija Novaković (violina), Tara Ljujić (flauta), Hana Perić (violončelo) i Vuk Stevanović (violina) i prof. Ana Pejović (klavirska saradnja).

 

Festival se održava pod pokroviteljstvom Grada Valjeva.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja 27.04.2024

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...