Nagrada Slobodan Golubović Leman (foto: Luka Milanović)
Nagrada Slobodan Golubović Leman (foto: Luka Milanović)
19.12.2023, 07:58

Završen festival Valjevski filmski susreti

č: | fb:

Ceremonijom dodele nagrada, posle koje je prikazan film "Prizvan i pozvan" reditelja Luke Papića i Srđe Vuča, završeno je jubilarno deseto izdanje festivala Valjevski filmski susreti pod sloganom "Zajedno".

 

Ove godine za dve nagrade takmičilo se 18 ostvarenja iz Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Severne Makedonije. Ovogodišnji žiri u sastavu: montažerka iz Valjeva Ivana Milutinović, reditelj i producent Srđa Vučo, kao i reditelj Jovan Dimoski, odlučio je da nagradu "Slobodan Golubović Leman", autorsko delo Jelene Popović, za najbolji film dodeli ostvarenju "Palma" reditelja Gabriela Camaja. 

 

U obrazloženju žirija je navdeno: "Ono što pobednički film čini posebnim jeste sposobnost da nosi snažan autorski izraz bez gubitka komunikativnosti. Reditelj vešto povezuje svoju umetničku viziju sa publikom kroz priču koja, iako naizgled konvencionalna, prelazi granice očekivanog. Ova priča pruža nešto više od uobičajenog, obogaćena dovoljnom dozom šašavosti i šarma, postiže izuzetan balans između konvencionalnog i originalnog. Briljantno interpretirane glavne uloge i inventivna vizuelna izražajnost doprinose tome da ovo ostvarenje bude pristupačno i razumljivo čak i bez potrebe za razumevanjem jezika".

Valjevski filmski susreti - nagrađeni

Valjevski filmski susreti - nagrađeni (Foto: Luka Milanović)

 

Pored nagrade za najbolji film, članovi žirija odlučili su da dodele i specijalno priznanje filmu "Samo ovaj svet" reditelja Petra Lakića.

 

Obrazloženje žirija: "Ovaj film je u isti mah kontroverzan i suptilan, intrigantan i precizan, intiman, sa premisom nekarakterističnom za naše podneblje, zapaženom i sjajno izvedenom vodećom ulogom, atmosferom teskobne noći koja ostaje sa nama i nakon što se film završi, interesantnim tretiranjem filmskog prostora i vremenskih elipsi, poziva na aktivan dijalog publike i domaštavanje. Iako smo u festivalskom programu pronašli kompletnije i celovitije filmove, u ovom ostvarenju prepoznajemo potencijal za artikulaciju autentičnog stila, senzibiliteta, autorskog pečata. Stoga ovim specijalnim priznanjem želimo da ohrabrimo mladi autorski tim da nastave putem kojim su krenuli".

 

Nagrada, sliku Miodraga Pešića Peše, "Mladi autor" za najbolju fotografiju, o kojoj kao i prethodnih godina odlučuju filmski umetnici iz Valjeva, reditelj Zoran Đorđević i fotografi i snimatelji Dušan Đorđić i Nenad Stevanović, dodeljena je direktoru fotografije Marku Mladenoviću Ciletu za film "Otadžbina" Nikole Zdravkovića. U obrazloženju žirija je navedneo da je film "Otadžbina" stilski dosledan, koji ne gura fotografiju u prednji plan, a podržava glumce i reditelja u priči.

Valjevski filmski susreti

Valjevski filmski susreti (Foto: Luka Milanović)

 

Na festivalu su u okviru revijalnog programa bili prikazani igrani filmovi "Lost Country" Vladimira Perišića, "Domaćinstvo za početnike" Gorana Stolevskog i "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića, kao i dva dokmentarna filma "Flašaroši" Nemanje Vojinovića i "Prizvan i pozvan" Luke Papića i Srđe Vuča.

 

Festival Valjevski filmski susreti organizuje udruženje Vakum u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo i Modernom galerijom, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Valjevo.

Aktuelno

Radovi Ključka vrela (foto: www.mionica.ra)
Iz oblasti vodosnabdevanja Mionici Pre 6 sati 10 minuta

Ključka vrela jedan od najvećih projekata

Projekat izgradnje vodovodnog sistema Ključka vrela u selu Ključ, kojim će biti rešen višedecenijski problem vodosnabdevanja u 12 sela, jedan od najvećih iz oblati vodosnabdevanja koji je ikada...

Izbori 2023 (foto: Kolubarske.rs)
Direktnije i preciznije Pre 7 sati 26 minuta

Crta o izveštaju ODIHR-a: Loša ocena izbora u Srbiji

Finalni izveštaj ODIHR-a o parlamentarnim izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra potvrđuje ključne nalaze Crte i jasno ocenjuje da je pravo građana na slobodne i poštene izbore ozbiljno...

Dom vojske (foto: Kolubarske.rs)
Projekti, ali ne i radovi Pre 1 dan 9 sati

Planovi gradske vlasti bez cilja

U planu javnih nabavki je projekat Doma vojske, novog gradskog trga, nove ulice do Petog puka... Šta će od toga biti realizovano, pitali smo, a odgovor je u stilu biće kada bude jer će vlast „svaki...  · 3 komentara