Gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
Gimnazija (foto: Đorđe Đoković)
08.02.2024, 12:03

"Carski rez"

č: | fb:

Udruženje "Valjevski gimnazijalci", uz podršku Valjevske gimnazije, nastavljajući promociju kreativnih dostignuća svojih članova, organizuje predstavljanje prvog romana Zorice Milinković "Carski rez".

 

O knjizi, koja će biti predstavljena u svečanoj sali Valjevske gimnazije u 19 časova, pored autora, govore profesor dr Vojislav Andrić, predsednik Udruženja Valjevski gimnazijalci, Marina Banić psihološkinja, Saša Obradović, književnik i diplomata.

 

Zorica Milinković rođena je 22. oktobra 1956. godine u Valjevu, gde je završila Valjevsku gimnaziju. Filološki fakultet, Odsek za jugoslovensku i opštu književnost, završila je u Beogradu. Radila je 19 godina kao profesorka srpskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama u Valjevu, a najduže u OŠ "Nada Purić". U toj školi ostvarila je uspešnu karijeru sa svojim učenicima u nastavi, dramskoj i recitatorskoj sekciji, tako da je godinama kasnije bila u žiriju takmičenja recitatora.

 

Od 2001. do 2014. godine bila je direktorka Matične biblioteke "Ljubomir Nenadović" i trudila se da unapredi bibliotekarstvo Kolubarskog okruga, da uvede informacione tehnologije u rad valjevske Biblioteke i doprinese unapređenju bibliotekarstva uopšte u Srbiji. Organizovala je razne manifestacije u oblasti kulture, obrazovanja i nauke. Od 2014. godine pa do penzionisanja 2021. godine obavljala je posao bibliotekara. 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 10 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...