Film Sunce mamino
Film Sunce mamino
24.02.2024, 08:15

"Sunce mamino" ovog vikenda u valjevskom bioskopu

č: | fb:

Igrani film "Sunce mamino" na repertoaru valjevskog bioskopa "85" u subotu 24. i nedelju 25. februara od 20 časova. Pred valjevskom publikom i narednog vikenda, 2. i 3. marta.

 

"Sunce mamino" je treći igrani film srpskog reditelja i scenariste Koste Đorđevića, koji je svoju svetsku premijeru imao u novembru prošle godine na filmskom festivalu "Crne noći" u Talinu.

 

Novi film Đorđevića, reditelja ostvarenja "S/Kidanje" i "Reži" je topla, melanholična, tinejdžerska i porodična crna komedija, koja govori o odrastanju, o emotivnim odnosima, složenim porodičnim vezama i ljubavi kao univerzalnoj sili koja razboleva, ali i leči, pokreće sve nas.

Film Sunce mamino

Film Sunce mamino

 

Priča prati zbunjenog i pomalo neprilagođenog šesnaestogodinjeg Relju (Pavle Čemerikić) koji svoje usamljeno leto provodi tumarajući dvorištima i krovovima Beograda i jedino što ga stvarno "vozi", gotovo do opsednutosti, je želja da smuva Anu (Alisa Radaković). U trenucima kada mu umire baka, njegova anksiozna i distancirana mama Olga (Branka Katić) odbija da joj, zbog njihovog međusobno lošeg odnosa organizuje sahranu. Krijući od Olge, Relja se sam upušta u organizaciju babine sahrane, verujući da će tako konačno osvojiti Anu. Dok manevriše između ljubavi i smrti, pokrenuće čitav niz događaja, nerazjašnjenih odnosa i emocija.

 

Čudesno putovanje koje u gledaocu gotovo neizbežno budi sećanja na odrastanje, ljubav i tugovanje u sasvim ličnom, intimnom univerzumu.

 

U filmu, pored Pavla Čemerikića i Branke Katić, igra Dubravka Kovjanić, dok važne uloge nosi i jedna nova generacija mladih, ali već vrlo uspešnih i nagrađivanih glumaca, među kojima su Denis Murić (poznat po ulogama u filmovima Ničije dete, Zlatni dečko, Indigo kristal, Munje Opet!) i Alisa Radaković (Čuvari formule, Zlatni dečko), Pavle Mensur (Indigo kristal, Usekovanje, Vreme zla, Švindleri)…

 

Direktor fotografije je Bojana Andrić, a montažer Vladimir Gojun.

 

Kosta Đorđević o filmu

 

"Sunce mamino"  je tinejdžerska i porodična priča o romantičnom sedamnaestogodišnjaku Relji koji organizuje sahranu svoje bake u trenutku kada njegova majka odbija to da uradi, ali i kada shvati da je to način da osvoji devojku u koju je zaljubljen. Kako to obično biva u životu i na filmu, njegovi postupci dovešće do neočekivanog razvoja situacije, pa će na kraju filma umesto da osvoji devojku, konačno uspostaviti emotivan odnos sa svojom mamom.

 

Tako naša tema nadilazi tinejdžersku priču i ulazi u duboke sukobe među generacijama, nedostatku ljubavi i potrazi za istom. U svemu tome ima mnogo humora, pomalo specifičnog i drugačijeg u odnosu na klasičan žanr komedije, ali mislim da dobro komunicira sa publikom, bez obzira na godine. Iskreno se nadam da će gledaoci, ipak, pre svega prepoznati plemenitost filma. Glumački ansambl je bio pefektan, svi su bili fantastični i čini mi se da su kliknuli od prvih proba.

Film Sunce mamino

Film Sunce mamino

 

Branka Katić o svojoj ulozi i filmu

 

Olga je žena na rubu nervnog sloma. Bodljikavo prase uplašeno da će, ako opet pokaže svoje slabosti, biti izigrana i napuštena. Olga je od onih što uvek krive  druge, "nema vremena" da se bavi sobom, ne ume da procesuira svoje boli, pa sav taj bes i nemoć kuljaju iz nje i na najmanji nadražaj. Razvedena je, besna na bivšeg muža, ljuta na rođenu majku, samohrana majka dva dečaka, koja bije bitke sa svima, u društvu u kome su skoro svi jednako nervozni kao i ona. Mojoj Olgi nije lako.

 

Kada niste sposobni da osetite ljubav, prvom vama nije dobro. Uz Reljinu pomoć Olga će naučiti mnogo, njen stariji sin će joj pomoći da otvori svoje srce i vrati se i deci i sebi. Jedna od mojih omiljenih tema ovog filma je pokretačka snaga ljubavi kao i umeće dece da nauče svoje roditelje kako da postanu bolji ljudi.

Film Sunce mamino

Film Sunce mamino

 

Film je snimljen u srpsko-hrvatskoj koprodukciji - produkcijske kuće Kinematografska kuća (SRB), i Marinis Media (HR), uz podršku Filmskog centra Srbije i Hrvatskog audiovizulenog centra i Creative Europe MEDIA.

 

Za potrebe filma hrvatski elektropop sastav Nipplepeople je u saradnji sa uspešnim srpsko-američkim kompozitorom i producentom Filipom Mitrovićem iz Los Anđelesa, koji je i radio muziku za Sunce mamino, snimio dve numere: "Ti i ja" i "U mrak".

 

Radionica o filmu i za film 

 
Valjevka Bojana Andrić, direktor fotografije, kaže da je posebno ponosna na to što je na snimanju filma "Sunce mamino" učestvovalo čak troje mladih Valjevaca koji su u nekom smislu potekli od Valjevskih filmskih susreta i radionica koje su tokom godina organizovali povodom festivala. Fotograf na setu bila je Emilija Stanišić (studentkinja kamere), asistent produkcije na setu Katarina Radmilović (koja je nakon snimanja upisala studije režije) i asistenta u sektoru kamere Antonije Manojlović (koji je nakon snimanja upisao studije kamere). 
 
Film Sunce mamino

Film Sunce mamino

   

 
"Iz tog razloga, Kosta i ja smo se dogovorili sa VAKUM Valjevskim filmskim susretima i Modernom galerijom da u utorak 5. marta od 19.30 časova organizujemo mini radionicu za zainteresovane srednjoškolce čija je tema razgovor o filmu i razgovor o tome šta je sve potrebno da se snimi igrani film ili da se profesionalno bavi filmom", kaže Bojana Andrić i poziva mlade da se prijave na [email protected] ili na VFS Instagram. 

Film Sunce mamino

Film Sunce mamino

 

 

 

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 15 sati 53 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 6 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 11 sati 18 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...  · 1 komentar