Promociju knjige Poslije zabave u Gimnaziji (foto: bibliotekavaljevo.rs)
Promociju knjige Poslije zabave u Gimnaziji (foto: bibliotekavaljevo.rs)
21.03.2024, 07:46

Gradu na dar

č: | fb:

Najstarija ustanova kulture, Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović", povodom Dana grada Valjeva, darovala je Gradu, Valjevkama i Valjevcima promociju knjige "Poslije zabave" Steve Grabovca, dobitnika jubilarne 70. NIN-ove nagrade.

 

Opredelivši se za promociju pomenutog romana, biblioteka je pokazala da je dostojna nedavno dodeljenog priznanja, Izuzetne Vukove nagrade za 2023. godinu, koju Kulturno-prosvetna zajednica dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture u Republici Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru.

 

NIN-ova nagrada, kao jedna od najdugovečnijih i najznačajnijih nagrada koje se dodeljuju u oblasti književnosti, neminovno u središte pažnje kulturne javnosti pozicionira roman koji ponese to priznanje. Ovogodišnji izbor posebno je značajan zbog toga što je nagrađeni roman napisan ijekavicom, zapostavljenim i skrajnutim izgovorom srpskog književnog jezika. Jezik je osnov i temelj kulturnog i nacionalnog identiteta svakog naroda i negovanje njegovih standardnih, književnih oblika, kao i njegovih dijalekata, koji plene svojom lepotom i osobenošću, morala bi biti misija kulturnih poslanika. Uloga književnosti, umetnosti koja se služi isključivo rečima, u tom procesu je izuzetna.

 

Ipak, književnost, kao umetnost, prevazilazi sve uloge i funkcije – one joj nikako ne mogu biti nametnute, već jedino mogu proizilaziti iz nje same. Tako i u romanu Steve Grabovca iščitavamo jednu univerzalnu priču o zlu, stradanju i nevinim žrtvama, a sam roman je, kako autor navodi, pokušaj da se otimanjem od zaborava stradalima oda počast. Književnost nema moć da spreči zločin, niti da vaskrsne one kojih više nema, ali ima snagu da spase od ništavila.

 

Ovim stavom Grabovac se približava plejadi postmodernih pisaca koji su književnost videli kao odgovor na užasna stradanja, progone i nestanke ljudi tokom i nakon Drugog svetskog rata. Jedan od njih je i Danilo Kiš. Grabovčeva sličnost sa Kišem ne ogleda se samo u navedenom stavu, već i u postojanju očinske figure koja je dominatno prisutna u stvaralaštvu oba autora. Mnoge paralele bi se mogle povući iz te dve figure oca i odnosa njihovih sinova prema njima. Shodno tome ne čudi izjava Steve Grabovca da Kiša smatra jednom od svojih uzora.

Promociju knjige Poslije zabave u Gimnaziji

Promociju knjige Poslije zabave u Gimnaziji (Foto: bibliotekavaljevo.rs)

Roman "Poslije zabave" je "Totalni roman!", kako ocenjuje izdavač. "S temom dvojništva, velikom kakva jeste u našoj književnosti, kakvu čitamo kod Danila Kiša, uostalom, pisac uokviruje različite segmente koji ovu knjigu čine presjekom jednog života".

 

Promocija romana "Poslije zabave" održana je u utorak, 19.3.2024. u svečanoj sali Valjevske gimnazije, a o knjizi su, osim autora, govorili Đorđe Milinković, bibliotekar i Boris Maksimović izdavač iz izdavačke kuće Imprimatur.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...