Predstavljanje knjige Pravoslovi – razgovori sa pravnicima (foto: Kolubarske.rs)
Predstavljanje knjige Pravoslovi – razgovori sa pravnicima (foto: Kolubarske.rs)
23.03.2024, 08:00

Prvo predstavljanje knjige "Pravoslovi – razgovori sa pravnicima"

č: | fb:

Knjiga "Pravoslovi – razgovori sa pravnicima", autora Miloša Jevtića, novinara i publiciste, predstavljena je u Valjevu. Prema rečima profesora Pravnog fakulteta u Beogradu Jovice Trkulje, Valjevo nije slučajno izabrano za prvo predstavljanje ove knjige.

 

"Želeo sam da prvo predstavljanje knjige bude upravo u Valjevu jer sam video sa koliko ljubavi se Miša Jevtić odnosi prema svom zavičaju i on, kao malo ko od nas, vraća dug svom zavičaju", kazao je Trkulja.

 

Prema njegovim rečima, knjiga je nastajala decenijama u Radio Beogradu u malom studiju gde je Miša Javtić, kao urednik Drugog programa i urednik poznate emisije "Gost", pozivao istaknute ličnosti i profesore iz oblasti pravne nauke i, dobro pripremljen, sa njima vodio razgovor.

 

"Prvi razgovori su snimljeni krajem sedamdesetih godina prošlog veka i Miša je u tome istrajavao, tako da je razgovarao sa 14 vrhunskih stručnjaka pravne struke. Imao sam priliku da slušam te zapise. Ono što je zanimljivo, za nemali broj profesora sa kojima je razgovarao, jeste to da su to jedini tragovi koji su o njima ostali, kao što su Božidar S. Marković, ugledni profesor koji je 1946. godine proteran sa Pravnog fakulteta, Miodrag Jovičić... Ti zapisi imaju veliki značaj za buduća istraživanja pravne nauke, a naročito istraživanja istorije Pavnog fakulteta i tih ličnosti", kazao je Trkulja.

 

Pre desetak godina, predložio je Milošu Jevtiću da "u koricma jedne knjige objave njegove razgovore sa pravnicima“ i tako je nastala ova dragocena knjiga, a to potvrđuju i imena sagovornika.

 

"Tu je na prvom mestu, najstariji sa kojim je Miša razgovarao, Božidar S. Marković, zatim Mehmed Begović, Jovan Đorđević, Radomir Lukić, Smilja Avramov, Miodrag Jovičić, Ljubomir Tadić... U tim razgovorima Miša je uspevao da osvetli njihovo poreklo, odnosno iz koje sredine dolaze, zatim njihovo obrazovanje i misaoni razvitak, a naročito njihovu akademsku delatnost na fakultetma i njihovo naučno delo", rekao je Jovica Trkulja.

 

Pored toga što su razgovori Miloša Jevtića sa pojedinim gosima jedini tragovi koji su o njima ostali, značajno je i to što se mnogo toga prvi put čulo u emisiji "Gost" Drugog programa, a sada je svetlo dana ugledalo i u knjizi, a vezano je za ljude koji su decenijama bili skrajnuti.

 

"Božidar S. Marković, profesor Pravnog fakulteta između dva rata, udaljen sa fakulteta 1946, bavio se i prevođenjem, je u tom razgovoru osvetlio događaje za vreme Drugog svetskog rata u Beogradu. Bio je u grupi koja je na poziv Dragiše Vasića na Ravnoj gori 1944. izradila predlog uređenja države posle rata i o radu tog odbora prvi put smo imali priliku da čujemo iz prve ruke od Markovića u razgovoru sa Mišom Jevtićem. Zatim, kada je reč o akademiku Miodragu Jovičiću, profesoru Pravnog fakulteta u Novom Sadu, on je recimo osvetlio događaje pred Drugi svetski rat. Mi, recimo, dosta znamo o komunističkoj studentskoj omladini i o demokratskoj omladini, ali malo znamo o omladini koja je pripadala nacionalnoj orjentaciji, a upravo je Jovičić o tome govorio, o toj njegovoj generaciji uoči rata. Naročito je osvetlio događaje posle Drugog svetskog rata o tome šta je bilo sa tim mladim ljudima koji su tada bili skrajnuti, a koji su ostali dosledni svojim idejama nacionalnog ubeđenja, čak su pokrenuli i neke novine, bili su i na robiji. Za mene su bili važni mnogi podaci koje sam doznao o Radomiru Lukiću iz njegove zanimljive biografije, o seljačetu iz Srbije koje je doktoriralo na Sorboni. Važni su i podaci koje nismo znali o Smilji Avramov, o njenom školovanju, o istraživanjima koja su tek sada postala aktuelna. Mislim da će čitaoci od tih 14 razgovora u svakom od njih pronaći nešto što je sasvim novo i što će im biti zanimljivo i korisno", zaključio je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Jovica Trkulja.     

 

Jovica Trkulja

Jovica Trkulja (Foto: Kolubarske.rs)

Miloš Jevtić se priseća kako je sve počelo i otkuda ideja da sagovornici budu pravnici. "Pre 60 godina, profesor Aleksandar Belić, tadašnji predsednik SANU, pozove me, mene malog studenta iz Valjeva, na ručak, a na ručku bio i Milan Bartoš čuveni pravnik, profesor i akademik. Tema je bila pravni jezik i pravna sadržina, odnosno kako se obratiti građaninu da razume pravnike. Potom sam upoznao još neke pravnike i kada sam počeo da radim ciklus emisija "Gost" na Drugom programu Radio Beograda prvo sam pozvao Radomira Lukića... U pripremi za razgovore su mi mnogi pomagali, a najviše mi je pomagao profesor Pravnog fakulteta Borislav Bora Blagojević, naš Valjevac, sa kojim nažalost nisam napravio razgovor jer je on bio mišljenja da "nema smisla da mi Valjevci razgovaramo". Sada mi je žao što i on nije bio Gost. Svi sa kojima sam razgovaro su bili ugledni pravnici, svi su bili profesori, i imao sam osećaj da su bili borci za pravdu i da je to ono što njih čini meni bliskim. I svi oni koji su u knjizi ne treba da budu zaboravljeni", poručio je Miloš Jevtić.

 

U razgovaoru sa novinarom, uoči predstavljanja knjige, Jevtić je otkrio da je malo uzbuđen jer se za deset dana navršava 50 godina kako je počeo da vodi ove razgovore i to će obeležiti u Valjevu. "Bće to za mene jedna velika radost, a još veća radost biće to što će uskoro iz štampe izaći knjiga o Valjevcima – Ljubi Popovići, Milenku Radoviću, Voji Andriću... Voleo bih da sledeće godine uradim i razgovor sa patrijarhpm srpskim Porfirijem", otkrio nam je svoje planove novinar i publicista Miloš Jevtić.  

Aktuelno

Inspekcija zatvorila gradilište (foto: Kolubarske.rs)
Tokom prepodneva Pre 1 sati 7 minuta

Inspekcija zatvorila nelegalno gradilište u Tešnjaru

U Tešnjaru, koji je proglašen za spomenik kulture od izuzetnog značaja, nelegalno je porušena istorijska građevina i započeta izgradnja spratnog objekta. Prepodne je gradilište zatvoreno i naložena...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 6 sati 30 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 6 sati 31 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 16 sati 52 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...