Koncert muzičke škole (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Koncert muzičke škole (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
07.06.2024, 06:56

"Stvarnost koja peva" – Koncert učenika Muzičke škole

č: | fb:

Povodom obeležavanja 70 godina valjevske muzičke škole "Živorad Grbić" i finala koncertnog ciklusa inspirisanog tim povodom, u petak, 7. juna od 17 do 21 čas, u saradnji sa Muzejom, a pod pokroviteljstvom grada Valjeva, biće organizovan koncertni maraton pod nazivom "Stvarnost koja peva" na platou ispred  Muselimovog konaka.   

 

Na koncertu od 17 časova nastupiće preko 150 polaznika Muzičkog zabavišta i Pripremnog razreda matične škole i izdvojenih odeljenja iz Lajkovca, Mionice i Osečine u pratnji orkestra profesora škole, koji će izvesti najpopularnija dela muzike pisane za decu i opusa narodnog stvaralaštva, a u 19 časova je planirana realizacija Velikog koncerta škole, na kome će kompozicije klasične, tradicionalne, popularne i filmske muzike interpretirati preko 100 učesnika okupljenih u orkestrima, horovima i kamernimansamblima škole.

 

Muzička škola  u Valjevu osnovana je 1952. godine, kao prva muzička škola u zapadnoj Srbiji, sa radom je počela 1954. godine, a od 1966. godine škola nosi ime Živorada Grbića kao institucija koja okuplja blizu 100 učenika. Danas škola broji blizu 650 učenika u srednjoj muzičkoj školi i na pet odseka i 11 instrumenatana nivou osnovnog  muzičkog obrazovanja u matičnoj valjevskoj školi, ali jednako uspešno i u izdvojenim odeljenjima u Lajkovcu, Mionici i Osečini. Taj broj konstantno raste, škola je jedna od najuspešnijih obrazovnih institucija u gradui zemlji čiji se kvalitet svake godine potvrđuje najvišim priznanjima na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

 

Pored brojnih priznanja koja su dobili učenici i nastavnici na takmičenjima republičkog i međunarodnog nivoa, škola se može pohvaliti i brojnim koncertnim aktivnostima kao i činjenicom da je organizator i domaćin četiri međunarodna takmičenja (takmičenje gitarista VART, Međunarodni susreti flautista "Tahir Kulenović", Festival horova "HORFEST" i Međunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice") od kojih su Susreti flautista "Tahir Kulenović" i Međunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice" i takmičenja verifikovana i kategorizovana i od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije.

 

U oktobru 2024. MŠ "Živorad Grbić" će svečano obeležiti 70 godina muzičkog obrazovanja u Valjevu, a koncert ispred Muselimovog konaka je svakako jedan od programa koji predstavlja efektnu uvertiru u taj događaj.

 

Aktuelno

Bilbord ispred Gradske uprave (bajata Čvarkijada) (foto: Kolubarske.rs)
Gost-post: Mirjana Đorđević Pre 14 sati 30 minuta

Plakatiranje – izgubljeni u vremenu i prostoru

Dugo, dugo vremena je Valjevo galerija plakata prošlih i davno prošlih događaja. Tako ispred zgrade Gradske uprave Valjeva, na bilbordu stoji 17. Čvarkijada (2023.) sa jedne strane, a sa druge...  · 4 komentara

Skupština grada (foto: Kolubarske.rs)
Izabrani odlukom Skupštine grada Pre 1 dan 14 sati

Upoznajte članove novog Gradskog veća

Na sednici novoformirane Skupštine grada održane u ponedeljak izabrano je devet članova Gradskog veća, od ukupno 11. Ovo su biografije gradonačelnika i njegovog zamenika, kao i biografije čalnova...  · 35 komentara

Fabrika vode na Pećini (foto: Đorđe Đoković)
JKP Vodovod Pre 1 dan 14 sati

Apel za racionalnu potrošnju vode

JKP "Vodovod Valjevo" poziva sve sugrađane da racionalno koriste vodu za piće kako bi se na taj način izbegle restrikcije i obezbedilo uredno vodosnabdevanje svih potrošača. Na distributivnom...  · 4 komentara