17.10.2014, 12:52

Izložba meksičkog fotografa

č: | fb:

U Ogradnoj galeriji, Doma vojske, u 19 časova biće otvorena izložba fotografija pod nazivom EL DIA DE LOS MUERTOS autora Huana Pabla Bermana. Nakon otvaranja izložbe, u kafiću Jazz in biće održana projekcija kratkog dokumentarnog filma “Pričešće”, režija David Lara, Huan Pablo Berman, fotografija. Izložba je realizovana u saradnji sa Uličnom galerijom iz Beograda i u Ogradnoj galeriji će biti prikazana iz dva dela. Drugi deo izložbe će biti postavljen od 31. oktobra. Izložba meksičkog fotografa u Ogradnoj galeriji je deo projekta koji realizuje Valjevska kulturna mreža (VAKUM).

Izložba predstavlja dva različita rituala tradicije Dana Mrtvih u majanskim zajednicama Pomuč i Nunkini, obe u državi Kampeče, na zapadnom delu poluostrva Jukatan, južna odobala Meksika. U Pomuču se izuzeno ceni tradicija “čišćenja kostiju”, koja se obavlja nekoliko nedelja uoči proslave Dana mrtvih (1. i 2. novembra), sa željom da se pokaže poštovanje prema rođacima koji su već pokojni. Nakon tri godine smrti, ekshumira se telo, a onda se počinje sa procesom čišćenja svake kosti u telu koje se posle stavljaju u male drvene kutije, ukrašene izvezenom tkaninom sa različitim motivima, kao što su cveće ili ptice. Ovaj ritual predstavljen je u kratkom filmu koji je režirao David Lara Sunca, a fotografisao Huan Pablo Delgado Berman.

O autoru

Huan Pablo Delgado Berman je meksički fotograf rođen 1982. godine u Meridi, Jukatan, a odrastao je u Siudad del Karmen, Kampeče. U Kampeče se seli 2001. godine gde diplomira na Fakultetu za Medije i komunikacije, i upravo u ovom gradu razvija afinitet prema vizuelnim umetnostima. Učestvovao je na nekoliko grupnih izložbi u Meksiku, Americi, Austriji i na Kubi. Samostalne izložbe imao je u Kampeči (Merida), Beču i Beogradu. Dobitnik je i nekoliko nagrada u ovoj oblasti.

Aktuelno