Vojislav Bubiša Simić (foto: Đorđe Đoković)
Vojislav Bubiša Simić (foto: Đorđe Đoković)
18.10.2014, 08:31

Veče vrhunskih džezera

č: | fb:

Pozornica Doma kulture, BIG BEND Radio televizije Srbije, dirigent Vojislav Bubiša Simić, džez obradom pesme  „Valjevska podvala“ otvara se prvi VA JAZZ FEST, 1984. godina je u pitanju! Sinoć, sve nešto kontam, isto mesto radnje, ista bina, isti orkestar, tu je i isti dirigent, ista kompozicija, samo što je tekuća 2014. godina. Da li se to zove  deža vi  ili da velim – kao da je vreme stalo! Ili da se pitam, gde ode 30 godina! Bilo kako bilo, odzvoni još jednom himna našeg džezerskog Festivala čime otpoče drugo veče ovogodišnje dugovečne i žilave muzičke fešte.

Big Band RTS

Big Band RTS (Foto: Đorđe Đoković)

Nema tu mnogo šta da se priča, Veliki orkestar RTS-a i Valjevci, znanci su stari. Kako i ne bi kada je ovaj cenjeni ansambl svirao svake godine na Festivalu, dakle tri decenije uzastopno! Sjajan bend koji je poslednjih šezdeset godina pravi rasadnik mladih, talentovanih muzičara, mnogi od njih su napravili značajne internacionalne karijere... Ozbiljan orkestar, sa odličnim dirigentima, vrsnim instrumentalistima, sjajni aranžmani, bogat zvuk, veoma pažljivo biran repertoar, uvek sa dobrim konceptom... Dakle radi se o pravom, sertifikovanom promoteru kvalitetnog džez proizvoda! Objektivna valjevska publika iskreno i toplo je pozdravila  legendarnog  Bubišu Simića koji, iako ima 90 godina ( !!! ),  i dalje slovi za živahnog  i veštog dirigenta, koji je svojim duhovitim opaskama sinoć vodio jedan deo programa orkestra. A na repertoaru se našla upravo njegova muzika, nastala sedamdesetih godina prošlog veka. Valja reći i to, Big bend je odsvirao program koji će za nekoliko dana izvesti na Kolarcu povodom obeležavanja sedam decenija rada ovog izuzetnog kompozitora, aranžera i dirigenta. Gos’n Simić i veliki orkestar RTS-a nakon jednočasovnog muziciranja dobili su buran i dugotrajan aplauz, itekako zaslužen.

Duo Bojan Z & Julien Lourau

Duo Bojan Z & Julien Lourau (Foto: Đorđe Đoković)

Klavirista BOJAN ZULFIKARPAŠIĆ je muzičar  evropskog značaja koji je sarađivao sa mnogim važnim svetskim džez imenima. Izuzetna karijera ostvarena uglavnom na relaciji Pariz – Njujork... Naš čovek, koji istini na volju, ne živi na ovim prostorima već u Francuskoj poslednjih četvrt veka. Rado viđen gost na najvećim planetarnim džez festivalima, evo ga sada i u „našem malom mistu“, na našem malom festu.  JULIEN LOURAU,  prestižni saksofonista nastupio je zajedno sa njim i.... I ostavili su sve bez daha! Čudesna muzika, izuzetna tehnika i osećajnost, fenomenalni pasaži i unisone kompleksne muzičke linije dvojice istinskih virtuoza! Imali smo privilegiju da su ovi neverovatni ljudi sinoć baš ovde svirali. Inače, Bojan je još pre desetak godina, zahvaljujući kvalitetu svog muzičkog rada, dobio od Francuske Vlade titulu reda  „Vitez umetnosti“. Na našem Festu sinoć je doživeo prave ovacije, znam da ni izdaleka nije u istom rangu, al’ pljeskalo se dok dlanovi nisu pobeleli! Pun pogodak i vrhunski doživljaj!

The Artbeaters - Peter Ugrin Kvartet

The Artbeaters - Peter Ugrin Kvartet (Foto: Đorđe Đoković)

Slovenački trubač Pero Ugrin nastupao je u Valjevu na prvom JAZZ FESTU. Nakon tri decenije sa nama je sinoć bio njegov sin Peter, vrlo talentovani džez-violinista školovan u SAD.  Poslednje tri godine on predvodi odlični kvartet ARTBEATERS koji svira tzv. „worldjazz“ što mu dođe kao meševina širokog spektra muzičkih pravaca od fanka, preko bluza, balada, džez-roka... Iako vrlo mladi i nevelikog iskustva, gosti iz Slovenije su ostavili utisak zrelih i vrlo dobro „uigranih“ muzičara. Svirali su što potpuno nove, što neke stare kompozicije sa svoja prva dva albuma i to stilski veoma zanimljivoi čvrsto. Verujem da će se za Ugrina-junora i njegovu ekipu još čuti !

I na kraju, još jedna lepa vest – Udruženje muzičara džez, rok i zabavne muzike Srbije dodelilo je VA JAZZ FESTU povelju povodom tridestogodišnjice postojanja. Dirigent Ivan Ilić, uručio je na ovo značajno priznanje Jovi Maljokoviću, svakako „najvećem krivcu“ što naš festival postoji i opstaje sve ove godine! 

Jovan Maljoković

Jovan Maljoković (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 5 sati 41 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 1 komentar