Krštenje (foto: Đorđe Đoković)
Krštenje (foto: Đorđe Đoković)
15.11.2014, 11:45

Osmi salon fotografije "Life 2014"

č: | fb:

Na osmom Međunarodnom salonu fotografije "Life 2014", koji se održava u Valjevu, zlatna medalja Foto saveza Srbije (FSS) za kolekciju fotografija pripala je Radenku Boškoviću iz Šapca, koji je i najbolji autor izložbe. Dobitnik srebrne medalje je Edo Iglič iz Beograda, dok je bronzana medalja pripala Branislavu Backoviću iz Loznice.

Branki Savić iz Valjeva pripala je zlatna medalja medjunarodne organizacije FIAP za pojedinačni rad, srebrnu je dobio Ištvan Virag iz Sombora, dok je bronzana medalja otišla u ruke Zoltana Bisaka iz Pančeva. Tradicionalno su dodeljene i pohvale, ove godine za šest autora, među njima su Valjevci Sreten Pantelić i Dragan Đurđević. Na osmom Salonu su i fotografije, "Krštenje" Đorđa Đokovića, urednika fotografije Kolubarskih.rs.

Izložba fotografija Life 2014.

Izložba fotografija Life 2014. (Foto: Đorđe Đoković)

Na osmom salonu fotografije "Life 2014" u Valjevu izloženo je 99 od 190 pristiglih fotografija, 47 autora iz deset zemalja. To je najmanji broj fotografija koje su pristigle i izložene na valjevskom salonu za osam godina postojanja. Kako rekoše organizatori izložbe “kriza je prisutna i vidljiva i među fotografima i foto klubovima”. Posetiocu se nameće zaključak da je kriza vidljiva i na sjajnim fotografilama, koje su izložene u Muzeju. Može biti da se većina autora opredelila za crno bele fotografije, jer one bolje i teže prikazuju turobnost života i nedaće,  što je preovlađujući motiv ovogodišnjeg Međunarodnog salona fotografija sinoć otvorenog u Valjevu.

Otvaranje Salona fotografije, Vladimir Krivošejev i Aleksandar Jovanović

Otvaranje Salona fotografije, Vladimir Krivošejev i Aleksandar Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Narodnog muzeja Vladimir Krivošejv, koji je otvorio “Life 2014”, kaže da je za razliku od autora za koje je fotografija umetnost, za njega kao muzealca i istoričara fotografija je pre svega svedok jednog vremena od velikog istorijskog značaja. “Fotografija, osim što  predstavlja kulturno dobro sadržano u zbirkama mnogih muzeja, ona je i ilustracija. Počesto nije dovoljan samo govor ili tekst da objasni i približi jedno vreme i događaje, neophodna je i fotografija da to ilustruje”, kaže Vladimir Krivošejev.

Organizatori osmog Salona fotografije "Life 2014", koji se održava u Valjevu su UPI, FIAP, Foto savez Srbije i valjevski Foto klub, uz finansijsku podršku Grada Valjeva.

Izložba fotografija Life 2014.

Izložba fotografija Life 2014. (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 23 sati 23 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara