Ostoja Prodanović i Violeta Milošević (foto: Đorđe Đoković)
Ostoja Prodanović i Violeta Milošević (foto: Đorđe Đoković)
03.12.2014, 15:13

Prvi dobitnik Milisav Savić

č: | fb:

Prvi dobitnik novoustanovljene književne nagrade za putopis „Ljubomir P. Nenadović“ je beogradski pisac Milisav Savić za knjigu „Dolina srpskih kraljeva“, saopšteno je danas u Matičnoj biblioteci koja nosi Nenadovićevo ime. Jednoglasnu odluku doneo je žiri - prof. dr Radivoje Mikić, prof. dr Mihajlo Pantić i Vladimir Šekularac, glavni i odgovorni urednik časopisa „Putopis“. Nagrada će Saviću biti uručena 13. decembra, u svečanoj sali Valjevske gimnazije na Dan biblioteke, koja tada slavi krsnu slavu Sv. Andrej Prvozvani.

Kako su danas novinarima rekli Violeta Milošević, direktorka Biblioteke i Ostoja Prodanović, sekretar žirija, u konkurenciji za nagradu bilo je 40-tak knjiga autora iz Srbije, Crne Gore, Repbilike Srpske ali i inostranstva. Među njima i Miro Vuksanović, Stanko Šajtinac, Boris Maksimović, Ljibinka Milinčić, Sonja Lapatanov, Mihailo Medenica... Ovoga puta u konkurenciji su bile knjige objavljene tokom 2013. i 2014, a ubuduće žiri će osenjivati naslove objavljene između dva novembra.

Kako je rečeno, knjiga „Dolina srpskih kraljeva“ obuhvata seriju putopisa o znanim i manje znanim srpskim manastirima u Dolini jorgovana, pa uz književnu ima i naglašenu notu istorije umetnosti. Objavljena je na srpskom i engleskom jeziku.

Konferencija za novinare

Konferencija za novinare (Foto: Đorđe Đoković)

Savić (1945, Vlasovo kod Raške) autor je više knjiga, među kojima i nekoliko romana, dobitnik je NIN-ove nagrade. U mladosti urednik Studenta, Mladosti, Književne reči i Književnih novina. U beogradskoj Prosveti od 1983. do 2004. bio glavni urednik i direktor. Redovni je profesor književnosti Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Ljubomir P. Nenadović – Čika Ljuba (1826-1895), sin Prote Mateje i unuk kneza Alekse, najpoznatiji je srpski putopisac. Uz ostalo, čuvena su njegova „Pisma iz Italije“. Školovao se na Hajdelbergu, Nemačkoj. Bio je među prvih 16 redovnih školovanih članova Srpske kraljevske akademije, koje je 1887. imenovao kralj Milan Obrenović. Kao penzioner živeo je u Valjevu.

Ustanovljenje književne nagrade za putopis „Ljubomir P. Nenadović“ biće novi znak prepoznavanja Matične biblioteke i Valjeva i novi simbol kulturnog identiteta, koji na pravi način povezuje tradiciju i savremenost dovodeći u Valjevo najuglednije umetničke i intelektualne autoritete, takođe je saopšteno danas.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 7 sati 14 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 7 sati 15 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 dan 2 sati

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara