(foto: Mateja Jovanović)
(foto: Mateja Jovanović)
20.12.2014, 12:32

"Ko je Sit" na Ogradnoj galeriji

č: | fb:

Izložba fotografija Mateje Jovanovića, pod nazivom "Ko je Sit?" večeras od 20 časova u Ogradnoj galeriji (ograda Doma vojske). Deo izložbe biće postavljen u kafiću Jazz-in.

U seriji crno-belih fotografija Mateja Jovanović inspiraciju pronalazi u starozavetnoj priči o Situ, trećem sinu Adama i Eve i savremenom čoveku. Na njima nago muško telo jeste glavni nosilac radnje, ali one ne pripadaju klasičnoj akt fotografiji. Nastale u eksterijeru u prirodnom okruženju, počev od prve fotografije autor polako gradi priču gotovo filmske narativnosti, punu naboja i energije. To postiže ne samo odabirom modela, lokaliteta ili crno-bele tehnike, već pre svega samim načinom fotografisanja: od fotografija snimanih uz jak kontrast svetlosti i senke gde se ljudska figura veoma jasno vidi, preko prikazivanja određenih delova tela u dijalogu s delovima prirode, do nejasnih, potpuno mutnih pa samim tim gotovo nadrealnih i apstraktnih snimaka. Sagledane u celini fotografije Mateje Jovanovića predstavljaju upečatljiv pogled na čovekovu prirodu, dualizam i svakodnevnu borbu njegovog bića koje, s jedne strane teži da pobedi prirodu i potčini je, dok s druge, da odbaci sve ono sto čini savremeno društvo i ponovo se vrati prirodi i postane deo nje. 

Mateja Jovanović

Rođen 1985. godine u Valjevu. Živi i radi u Beogradu. Iako se fotografijom bavi intenzivno poslednje tri godine, ona je prisutna u njegovom životu od ranog detinjstva. Sklon eksperimentisanju u potrazi za autentičnim izrazom. Tematski opsesivno upućen na čoveka, kreće se od dokumentarne (street) fotografije i portreta, do konceptualnog pristupa fotografiji i rada sa modelima. Učesnik master klase Nikole Tamindžića 2013. godine u Beogradu.

Jelena Matić

Aktuelno