Mateja Jovanović (foto: Đorđe Đoković)
Mateja Jovanović (foto: Đorđe Đoković)
22.12.2014, 20:30

Čovek sjedinjen sa prirodom

č: | fb:

Izložba fotografija Mateje Jovanovića, pod nazivom "Ko je Sit?",  je šesta izložba na Ogradnoj galeriji (ograda Doma vojske) u okviru projekta VAKUM-a (Valjevska kulturna mtreža). Deo izložbe postavljen je i u kafiću Jazz-in. Na crno-belim fotografijama je akt muškarca koji je „sjedinjen sa prirodom”.

 

Otvaranje izložbe 'Ko je Sit'

Otvaranje izložbe 'Ko je Sit' (Foto: Đorđe Đoković)

Uroša Mitrovića, fotografa, koji je otvorio izložbu, boksovi ili kutije, kao instalacija, su podsetile na Džona Šarkovskog i njegovu čuvenu dilemu o tome da li fotografije predstavljaju ogledalo ili prozor. Mitroviću se čini da fotografije Mateje Jovanovića predstavljaju i jedno i drugo. „U ovom slučaju fotografije su ogledalo umetnika gde on reflektuje doživljaj i predstavu o sebi i svom modelu u prirodi. Ta veza sa prirodom je zapravo vraćanje korenima i želja da ponovo bude voda, kamen ili drvo. S druge strane, predstavljaju i prozor kroz koji gledamo u svet da ga bolje upoznamo”, kaže Mitrović i dodaje da je poseban utisak to što je „umetnik pokušao da približi formu svog modela prirodi, kao i način na koji je on to sjedinio u jednu celinu i pokušao da se oblikom sjedini sa elementima koji su na fotografiji”.

Mateja Jovanović i Uroš Mitrović

Mateja Jovanović i Uroš Mitrović (Foto: Đorđe Đoković)

Osnovna ili polazna ideja mladog fotografa su neki unutrašnji konflikti ili pitanja koja su aktuelna a to je Ko je Sit? „Ili u prevodu, ko je čovek danas u smislu njegovog odnosa prema sebi kao produktu savremene civilizacije u kojoj su ljudi strogo definisanih pravila i kodeksa ponašanja, disciplinovanog mišljenja i odnosa prema stvarnosti. A sa druge strane svi smo mi tela, organizmi, životinje i taj konflikt, koji svako od nas nosi, ali ga potiskuje. I upravo taj sukob sam pokušao da predstavim kroz priču o fotografijama, a Dada (model) mi je inspiracija, jer sam u njemu video to što sam tražio – konflikt i unutrašnji potisnuti sukob”, kaže Mateja Jovanović.

U seriji crno-belih fotografija Mateja Jovanović inspiraciju pronalazi u starozavetnoj priči o Situ, trećem sinu Adama i Eve i savremenom čoveku. Na njima nago muško telo jeste glavni nosilac radnje, ali one ne pripadaju klasičnoj akt fotografiji. Nastale u eksterijeru u prirodnom okruženju, počev od prve fotografije autor polako gradi priču gotovo filmske narativnosti, punu naboja i energije, zapisala je u pozivu za izložbu Jelena Matić.

Mateja Jovanović intezivno fotografiše poslednje tri godine, ali ga ljubv i strast prema ovoj umetnosti prate od rane mladosti, što ne čude jer su se deda i otac bavili fotografijom. Prve korake je načinio kroz street fotografiju šetajući kroz grad sa aparatom. „Impulsno sam reagovao na to što vidim, slikao trenutak, ljude, prirodu, događaje. Ali, čini mi se. da sam to na neki način prevazišao i otpočeo sam jednu novu fazu u svom fotoopusu. U budućnosti ću se baviti pretežno modelima i konceptualnom fotografijom”, kaže Jovanović.

Mateja Jovanović

Mateja Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

Ne isključuje i fotografije u boji, ali postoje teme i priče, koje jedino mogu da se smeste na crno-belu. „Ceo koncept fotografija pod nazivom ‘Ko je Sit?’ je most između klasične fotografije i savremenog pristupa fotografiji. U tom smislu crno-bela tehnika, aktovi i portret predstavljaju deo klasične fotografije, a sam koncept je nešto što čini savremen pristup fotografiji”, objašnjava Mateja.

Fotografi su često u dilemi da li „hvatati” spontane trenutke i ono što se "samo namesti" ili praviti set, postavljati modele u željeni okvir i temu. Mateja ima dva načina pristupa fotografiji. „Jedno je impulsna fotografija, a to je kada šetam gradom i tada hvatam spontane trenutke. Ali priča ‘Ko je Sit’ sadrži podtekst i razrađen koncept. Sve je unapred pripremljeno, pre nego sam počeo da fotografišem”. Za temu svojih fotopriča aktove je izabrao inspirisan starozavetnim mitom o Adamu i Evi, i o Situ.

 

Sa otvaranja izložbe 'Ko je Sit'

Sa otvaranja izložbe 'Ko je Sit' (Foto: Đorđe Đoković)

Izložbu "Ko je Sit?" na Ogradnoj galeriji Valjevci će moći da pogledaju do 23. januara, a autor planira da u većom formatu fotografije prikaže u nekoj od beogradskih galerija.

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 4 sati 37 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 1 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...