Slavko Krunić i Dušan Jovanović (foto: Đorđe Đoković)
Slavko Krunić i Dušan Jovanović (foto: Đorđe Đoković)
29.12.2014, 14:47

Moderna galerija je hram slike

č: | fb:

Moderna galerija je hram slike, i to su shvatili slikari, kolekcionari i darodavci, poručio je direktor Dušan Jovanović otvarajući izložbu pod nazivom „Iz kolekcije Moderne galerije“. Preko 500 slika i crteža, koje je Moderna galerija dobila na poklon koja sledeće godine obeležava 30 postojanja, je vrednost, koja ovu valjevsku instituciju svrstava u sam vrh galerija.

Izložba slika iz kolekcije Moderne galerije

Izložba slika iz kolekcije Moderne galerije (Foto: Đorđe Đoković)

„Za ovih 30 godina Grad Valjevo i Moderna galerija su skupili ili bolje rečeno dobili oko 500 slika i crteža, a ovo izloženo je samo malo parče onoga što čini našu vrednu kolekciju, koja je nastala tako što ni jedna slika nije kupljena. Važno jeda kažem i da ni za jednu sliku  nismo urgirali, ucenjivali, molili da dođe do nas. I to sam shvatio ovih dana dok sam kačio slike. Sve one su dar umetnike,kolekcionara, darodavaca,koji su u prepoznali u Modernoj galeriji hram slike“, kaže Jovanović.

Dušan Jovanović

Dušan Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

On dodaje da je najzaslužniji za bogatu kolekciju slika i za tri decenije postojanja Moderne galerije, pored dva i po zaposlena, Grad Valjevo koji je glavni, i može se reći, i jedini finansijer ove institucije. „Moram reći da se Grad nikada nije mešao u program Galerije. Sve ove godine smo radili na neki naš način. Mnoge smo čuli, ali mnoge i nismo i možda je baš zato sve ispalo ovako dobro“, kaže Jovanović i objašnjava da je Moderna galerija za svaku izložbu imala, kako su ga nazvali, komesara. “Komesar ove izložbe je bio Milenko Radović,  koji je idejni tvorac i osnivač Moderne galerije. Zajedno sa njim sam uživao i napravili smo od 500 slika i crteža kolekciju, ovih 15 prikazanih dela. Uz ovu izložbu ide i katalog sa brojem jedan, što znači da nije kraj, to je  početak, putokaz i znak da ćemo nastaviti i narednih godina“, poručio je direktor Moderne galerije Dušan Jovanović.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 10 sati 43 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 13 sati 32 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.