Skulptura Andree Dramićanin
Skulptura Andree Dramićanin
07.03.2015, 14:10

Izložba Andree Dramićanin

č: | fb:

Izložba skulptura pod nazivom L.H.O.O.Q. autorke  Andree Dramićanin, biće otvorena u 19 časova u Ogradnoj galeriji.

Andrea Dramićanin je rođena 1990. godine u Beogradu. Završila je Fakultet Likovnih Umetnosti u Beogradu, na odseku vajarstva. Poslednji  semestar master studija završila je na  École nationale supérieure des beaux-arts de Paris kao stipendista Vlade Francuske. Dobitnik je nagrade “Beta i Rista Vukanovic”.

O autorki izložbe mr. Milomir Romanović je napisao:

        

Andreu sam upoznao preko Nikole, najpre u parku u Beogradu, noću, a zatim nešto „bolje“ na koloniji u Leliću, po danu. Ćutljiva, otsutna i retko se nasmeši. U Leliću je naslikala ZENICU, deo ženskog tela i dva oreola koja okružuju prazninu u koja bi trebala da predstavlja sv. Petra i sv. Pavla kako se u zagrljaju ljube... brzo i sa lakoćom. Nakon toga videh njene skulpture, predmete i radove.

Andreina ćutljivost, otsutnost, smešak ukazuju na neku tajnu, skrivanje opasnog, grešnog (anđeo i đavo šta li?). Setih se Mona-Lise, Sfinge, anđela, veštice...najpoznatije slike evropske umetnosti.

L.H.O.O.Q  zapisao je Dišan ispod reprodukcije na kojoj je Mona-Lisi dodao bradicu i brkove. “Nešto dole je vruće“ , vrućina je epitet pakla “tamo dole” je takođe pakleno (ukazuje na alhemiski, magiski lonac), a tek “nešto” neodređeno biće, stvor, đavo... u isto vreme golicavo, bezobrazno, lalinski naivno, igra sa najsvetijim (ikonom evropske duhovnosti i kulture).

 Maska, skrivanje, mimikrija se koristi u arhičnim magiskim obredima, čaranjima. To je znak da imamo posla sa vračem, šamanom, magom.

I lepota je mimikrija. Čar je lepo, ali i crno, ružno. Lepo, a ružno! (lepo je ružno, a ružno je lepo). “Lebdimo u magli i uzdušje kužno“- veštice iz Magbeta.

Obredni predmet, komad tela, dlaka, krilo slepog miša, oko žabe, krv deteta...amalgam... otrov... mumija, mošti.

Cinično- otrovno- lepo

Kada se rasturi celina, što je post-modernistički opravdano, ostaju komadi, fragmenti, zatrovani, miomirisni, iskidani i teško prepoznatljivi delovi (kao u arheologiji)... mošti- moći, koje izazivaju užas ili radost... svejedno! Umetnost!

 

 

 

 

Aktuelno

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 8 sati 58 minuta

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara

Karanfili (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 15 sati

Mož' da bidne Praznik, al' ne mora da znači...

Prvi maj je i na ovim prostorima, dugo Praznik rada. Sada je sve više samo datum u kalendaru, prvi maj. S tim što je "neradni dan" i ako "ne pada" u nedelju, odnosno subotu. Ako baš pada, praznik...