Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
Centar za kulturu (foto: Đorđe Đoković)
08.03.2015, 09:58

Dom kulture otvoren je 8. marta 1960.

č: | fb:

Na današnji dan 1960. godine  otvoren je Dom kulture u Valjevu. Svečanosti su prisustvovali političari Draža Marković  Stanka Veselinov, rekotor Beogradskog univerziteta Bora Blagojević, književnik Milan Bogdanović. Bogdanović je obećao da će beogradsko Narodno pozorište, čiji je on bio direktor, imati od tada u Valjevu svoju drugu scenu. Prva priredba na sceni novog Doma kulture u danu otvaranja bio je Hristićev balet “Ohridska legenda”.

 Početkom septembra 1960. godine  održana je i prva filmska projekcija, prikazan je domaći film "Kota 905". Valjevci će dugo pamtiti i prvo književno veče pod krovom ovog zdanja, ne samo po rekordnoj poseti, već i po viđenim gostima među kojima su bili Marjan Jurković, Mihajlo Lalić, Zoran Mišić i Vasko Popa. Izgledu novog valjevskog kulturnog hrama divili su se Miroslav Krleža i Rodoljub Čolaković, jer u to vreme sličnih građevina na prostorima bivše Jugoslavije skoro da nije bilo.

Glavnu reč ooblikovanju programa u Domu kulture imao je od tada, punu deceniju, Miodrag Mile Gajić, režiser. U to vreme na čelo “Abraševića” stao je profesor Dragan Mijanović Mijan.

Novo zdanje za kulturu, kakvih u to doba skoro da nije bilo u Jugoslaviji, i dva preduzimljiva mlada čoveka preporodili su kulturu Valjeva. Najveći preobražaj osetio se u “Abraševiću”, naročito u njegovom amaterskom pozorištu. Pripadnost “Abraševiću”, ma koje vrste da je bila, imala je tada i značenje izvesnog prestiža. Otuda u “Abraševićevim” redovima stotine đaka i studenata, intelektualaca i radnika, ljudi najrazličitijih zanimanja i starosne dobi.

U novembru 1953. godine započeta je izgradnja Doma kulture prema projektu "Centroprojekta" iz Beograda, dok je glavni finansijer bio "Krušik". Zgrada Doma kulture u Valjevu zahvata prostor od preko 4.000 kvadratnih metara. Centralni deo čini velika sala sa 600 sedišta i multifunkcionalnom scenom na kojoj se mogu igrati najzahtevnije predstave - od pozorišnih, preko muzičkih do baletskih. Pored velike postoje još dve manje sale, veliki i komforni prizemni hol i nešto manji na spratu. 

Zabeležio Zdravko Ranković u svojoj knjizi "Valjevski kraj u XX veku".

Martovski program u godini jubileja

U danu kada je otvoren Dom kulture 1960. godine izveden je Hristićev balet “Ohridska legenda”. Danas 55 godina kasnije na sceni Centra za kulturu biće izveden resital Konstantina Kostjukova, prvaka baleta u Narodnom pozorištu u Beogradu. Kostjukov i zvezde baleta od 20 časova.

Domaći filma “Bićemo prvaci sveta” je u nedelju od 18.00 i 20.30 časova. Film će biti na repertoaru do četvrtka 12. marta.

“Čorba se čuje i bez struje”, naziv je koncerta Riblje čorbe 18. marta od 20.30. “Dogvil”, predstava Kokana Mladenovića na sceni Centra za kulturu 24. marta. Svetski Dan pozorišta 27. mart, obeležiće predstava “Mandragola”, Gradskog pozorišta Abrašević u režiji Strahinje Antinića.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 11 sati 38 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 8 sati 47 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 11 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara