Marko Tomić (foto: Đorđe Đoković)
Marko Tomić (foto: Đorđe Đoković)
20.03.2015, 19:53

Božanski glas Marka Tomića

č: | fb:

„Možda smo sa nekom izložbom i promašili, ali sa ovim koncertom večeras sigirno nismo”, rekao je Dušan Jovanović, direktor Moderne galerije nakon koncerta „Duo chiaro di luna”, koji čine tenor Marko Tomić i pijanistkinja Vesna Radić. Premala je bila Moderna galerija da primi sve one koji su želeli da uživaju u prelepom glasu Valjevca Marka Tomića, za koga su nakon koncerta zadivljeno rekli,  „bože, kako on lako peva”. Mladi tenor se složio – „jeste lako, ali uz dosta, dosta truda i uloženog rada”.

Marko Tomić i Vesna Radić

Marko Tomić i Vesna Radić (Foto: Đorđe Đoković)

Moderna galerija je sinoć bila puna umtnosti. S jedne strane slike Ljube Popovića, s druge strane božanski glas Marka Tomića. Mladi tenor skromno reče, „Ljuba jeste veliki umetnik, ja tome težim, ali još uvek nisam”. Pevati u Modernoj galeriji je inspirativno, ne samo zbog slika svetskog umetnika, nego i zbog prostora. „Od svih mesta gde sam do sada pevao, ovo je ubedljivo najlepši prostor. Okružen Ljubinim slikama imao sam motiv više. Ovo je izvanredno akustičan prostor, odiše skladom i pozitivnom energijom. Sjajno sam se osećao dok sam pevao, tako da je večeras zadovoljstvo bilo obostrano”, odgovara Marko na moj i komplimente publike da smo više nego uživali u koncertu. Sa valjevskom publikom se dugo poznaje, treme i iznenađenja nije bilo, bilo je odgovornosti i uživanja dok se, kroz muziku obraćao sugrađanima, odgovara na pitanje – ima li treme na domaćem terenu.

Bila sam iznenađena odgovorom na pitanje, može li u Srbiji da se živi od klasične muzike i operskih arija? „Naravno da može. Ja volim da pevam. Volim kontakt sa publikom.Volim scenu. A od toga, verovali ili ne, može da se živi”. Zaključujem, dobro je, ljubav je jača od novca!

Marko Tomić i Vesna Radić

Marko Tomić i Vesna Radić (Foto: Đorđe Đoković)

Na licu Marka Tomića dok peva vidi se emocija koju ta pesma nosi, ali otkriva, „ponekad je ta emocija i ona koju nosim u sebi”. Otuda po neku pesmu posveti nekome, kao što je to bio slučaj sa kompozicijom Cesare Andrea, „Mama”.

Pored „Mame”, Modernu galeriju ispunile su kopmozicije Mocarta, Šuberta, Verdija, kao i Biničkog, Konjovića i Sedlara, prenete glasom Marka Tomića i klavirskim umećem Vesne Radić.

Tenor Marko Tomić nema stalni angažman u nekom od srpskih pozorišta. Kaže, „sam sebe sam angažovao”. Trenutno sa pijanistkinjom Vesnom Radić sprema koncerte. U planu je Gornji Milanovac, Novi Sad, Beograd, Niš, Bjeljina, Sremska Mitrovica, Sombor... „Ako sve bude kako treba, a biće, planiramo u drugoj nedelji septembra koncerte u Norveškoj”, kaže Marko Tomić.

Muzičko veče u Modernoj galeriji je bilo pun pogodak ili dobra odluka direktora Dušana Jovanovića da valjevskoj publici na jednom mestu ponudi dve umetnosti, dva doživljaja!

Koncert u Modernoj galeriji

Koncert u Modernoj galeriji (Foto: Đorđe Đoković)

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 11 sati 26 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...