Ogradna galerija (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Ogradna galerija (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
08.04.2015, 12:41

„Deca su ukras sveta“

č: | fb:

U Ogradnoj galeriji na ogradi Doma vojske u 19 časova biće otvorena izložba dečjih radova pod nazivom "Deca su ukras sveta". Trinaestoro dece, polaznika likovne radionice u Ateljeu 179, koji vodi naša sugrađanka slikarka Jelena Popović, izložiće, po prvi ali ne i poslednji put, delić svoje maštovitosti i dečije genijalnosti.

Slika malog umetnika

Slika malog umetnika (Foto: Vakum)

Večerašnja izložba najmlađih sugrađana je deseta od kada su mladi Valjeva okupljeni u Valjevsku kulturnu mrežu oživeli ogradu i prostor Doma vojske, pretvarajući taj deo grada u mesto za umetnost svakojake vrste. Pod sloganom „Umetnost u prolazu, prolaz u umetnost“, Vakum želi da umetnost približi građanima, ne samo onima koji već prate umetničke sadržaje, nego da i ljude u prolazu privuče neki vid vizuelne umetnosti.

Prvu izložbu Vakumovci su priredili 11. jula prošle godine, kada su na ogradi bašte Doma vojske postavili sedam izložbenih vitrina u kojima je prikazan, kroz fotografije, vesti i tekstove, Oficirski dom od izgradnje tridesetih godina, preko Doma JNA- doba komunizma, zatim ruiniranog Doma vojske, do danas renoviranog, ali još uvek praznog zdanja koje pokušavaju idejom, ambicijom i energijom da ožive mladi Valjevske kulturne mreže.

Mladi Valjevci su u nekoliko navrata rukovodstvu grada nudili saradnju kroz formiranje zajedeničke fondacije koja bi upravljala prostorom Doma vojske. Ideja im je bila da se napravi multifunkcionalni centar koji bi bio alternativniji od onoga što danas nudi Centar za kulturu i za širi krug korisnika. Međutim, gradsko rukovodstvo se još uvek nije definitivno izjasnilo niti odlučilo koju će ulogu dodeliti Domu vojske. Do tada, mladi iz Valjevske kulturne mreže prostor oživljavaju i pokazuju kako se mogu praviti programi sa malo truda i malo novca. 

Aktuelno

Tribina ProGlas u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 2 sati

Dobar (Pro)glas se daleko čuje...

Veliki je događaj bila tribina, sa inicijatorima ProGlasa! Ne toliko zbog njih samih, dovoljno su veliki i bez nas i našeg priznavanja takvim. Ne toliko ni zbog onog što su rekli, dovoljno su to...

Suzana Radovanović Perić i Bojana Perić (foto: )
PR 29.11.2023

Kupovina uz note učenika muzičke škole

"Note nama vredne", naziv je projekta koji će tokom decembra realizovati kompanija "Europrom" i muzičke škola "Živorad Grbić". Snimci nastupa učenika muzičke škole biće emitovani u dva supermarketa...