Gradski mešoviti hor Abrašević sa gostima (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Gradski mešoviti hor Abrašević sa gostima (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
24.04.2015, 13:12

Susreti valjevskih horova

č: | fb:

Prvi susreti valjevskih horova održaće se večeras u sali M.Š. "Živorad Grbić", uz učešće četiri hora osnovnih škola. Pored horova, Prve, Šeste, Pete škole i hora "Desankini slavuj" O.Š. "Desanka Maksimović", Valjevci će čuti i hor osnovne i srednje škole "Živorad Grbić" i dečji crkveni hor "Hadži Ruvim". Gostujući hor koncerta biće mešoviti crkveni hor "Hadži Ruvim". Na repertoaru će biti dela popularne, narodne, starogradske, klasične i duhovne muzike.

Prvi susreti valjevskih horova, u organizaciji valjevske Muzičke škole, su inicirani željom profesorki Nikoline Ninić i Vanje Dragojlović da u ambijentu muzičke škole, kao izvorišta umetničke muzike, obnove tradiciju okupljanja i predstavljanja horskih ansambala javnosti. Valjevske škole su se uvek trudile da neguju horsko pevanje i zato je ovaj koncert zamišljen, pre svega, kao pokretački impuls za stvaranje novih i jačanje već postojećih ansambala.

Ideja valjevske muzičke škole je da već od sledeće godine Susreti prerastu u manifestaciju takmičarskog karaktera koja će privući i ansamble van  grada sa ciljem da se stvori događaj, koji će Valjevo predstaviti kao značajan centar horskog muziciranja u zemlji i regionu.

Susreti valjevskih horova počinju večeras u 19 časova u sali Muzičke škole. Ulaz je slobodan.

 

Aktuelno