Knjiga Branka Matića
Knjiga Branka Matića
05.05.2015, 14:10

„Valjevski partizani 1941-1942.”

č: | fb:

Promocija knjige „Valjevski partizani 1941-1942  na fotografijama Rada Jokića”, mr Branka Matića večeras u 20 časova u Valjevskoj gimnaziji. O knjizi će govoriti dr Dragan Aleksić istoričar, Miloš Jevtić novinar i publicista, Milorad Radojčić istoriograf i autor.

Knjigom „Valjevski partizani 1941-1942  na fotografijama Rada Jokića”, sa kojom je osvojio prvu nagradu  fondacije Dragojlo Dudić za 2014. godinu  u oblasti istoriografije, njen autor mr Branko Matić odao je dužnu počast  fotografu - amateru i borcu Valjevskog partizanskog odreda, koji je do sada nepravedno bio zanemearivan. Na taj način, Matić je donekle ispravio nepravdu koja je Jokiću naneta od strane publicističke produkcije i većeg broja istraživača koji ga, najčešće, nisu potpisivali ispod njegovih fotografija koje su objavljivali.  

„Ova knjiga je podsećanje na borbe valjevskih partizana za slobodu od fašizma, a objavljuje se povodom obeležavanja 70 godina od završetka Drugog svetskog rata i pobede nad fašiznom”, rekao je nedavno na promociji knjige u svojoj rodnoj Osečini mr Branko Matić.

 

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara