Jevtić, Matić, Aleksić i Prodanović (foto: Kolubarske.rs)
Jevtić, Matić, Aleksić i Prodanović (foto: Kolubarske.rs)
06.05.2015, 08:02

"Odbrana prošlosti i čuvari tradicije"

č: | fb:

„Ovakve knjige su potrebne, veoma potrebne. One su odbrana prošlosti. One su čuvari tradicije. One su trajni spomen o značajnim, a često zaboravljenim događajima i ličnostim”, rekao je novinar i publicista Miloš Jevtić sinoć u Valjevskoj gimnaziji na predstavljanju knjige “Valjevski partizani 1941-1942 na fotografijama Rada Jokića”, mr Branka Matića. Govoreći o monografiji, ne samo kao o književnom delu, nego o vrednom istorijskom zapisu, Jevtić veruje da, posle ove knjige, pisci istorije dokumentarne fotografije neće moći da zaobiđu ime Rada Jokića.

“Verujem, tako isto, da će istoričari, posebno oni koji nastoje da što svestranije osvetle oslobodilačke tradicije našeg naroda pronaći u ovim fotografijama, ali i u studiji Branka Matića, neophodan i pouzdan oslonac da se razjasne mnogi događaji i da se potpunije shvati vreme, kao i da se otklone mnogi krupni  nesporazumi i još veće zablude”, rekao je Miloš Jevtić na predstavljanju knjige mr Branka Matića sa kojom je osvojio prvu nagradu fondacije Dragojlo Dudić za 2014. godinu  u oblasti istoriografije.

Miloš Jevtić je posebno ukazao na to da bi Valjevo, i zvanično Valjevo, moglo da se oduži Radu Jokiću. “I Nagrada Dragojlo Dudić  je jedno od oduženja. Ova knjiga posebno... Nisam, međutim, siguran da je to dovoljno”, rekao je Jevtić.

Ovom zanimljivom knjigom koja, više fotografijama nego rečima, svedoči o jednom vremenu i jednom čoveku, Matić je želeo da upozna Valjevce, ali i širu javnost sa fotografom, svojevrsnim umetnikom, borcem, rodoljubom Radom Jokićem. Istovrremeno namera je bila i da se prikaže vreme rata u Valjevskom kraju.

“To mi je bio prvenstveni cilj. Da snagom objektivne fotografije prikažem period 1941. i 1942. godine i ponudim čitaocu da  sam donese svoj sud o tom vremenu. Ova knjiga nema ideologiju, niti moje zaključake, jer ja nisam istoričar. Svaki čitalac moćiće da o tom dobu promisli, da gleda, da zaključuje i da čita fotografije, što je posebno važno. I naravno, neko ko je takve fotografije snimio, koje su više od svedočanstva, zaslužuje da mu se Valjevo, kao što je rekao Miloš Jevtić, dostojno oduži. Ja verujem da je to, makar ovom knjigom, urađeno”, kaže Matić. Na pitanje čijom greškom se o Radu Jokiću malo zna, pa čak i većina Valjevaca ne zna ko je on bio, i zbog čega većina njegovih fotografija nastalih u vreme rata nije potpisana, Matić kaže da je to duga priča i “da su razni faktori uticali i nemoguće je to objasniti u nekoliko rečenica”.

Predstavljanje knjige u Gimnaziji

Predstavljanje knjige u Gimnaziji (Foto: Kolubarske.rs)

Knjiga “Valjevski partizani 1941-1942 na fotografijama Rada Jokića” je samostalno izdanje autora. Miloš Jevtić misli da su se mnoge valjevske ustanove mogle udružiti u objavljivanju ove knjige, koju je znalački za štampu pripremio Aleksa Tomić, a uzorno štampala štamparija „Topalović“.

Zvuči neverovatno da niko u ovoj knjizi nije prepoznao osobenost, vrednost i istorijski značaj za valjevski kraj. Branko Matić kaže da je konkurisao kod Grada Valjeva za sufinansiranje projekata u oblasti kulture. “Nadam se da će Grad prepoznati kao vredan i da će podržati ovaj  projekat. Knjigu sam završio zahvaljujući razumevanju štamparije ‘Topalović’, kojoj još uvek nisam platio štampanje knjige. Naravno, ukoliko ne dobijem novac iz budžeta, sam ću finansirati ovu knjigu”, kaže autor.  

Jedan od ciljeva Branka Matića jeste da knjiga pronađe put do mladih i da se nađe  na policama biblioteke svake valjevske osnovne i srednje škole. “Knjiga Branka Matića ima još jedno značenje, posebno  značenje. Radi se o tome da je ohrabrujuće da sadašnji naraštaj Valjevaca ne zaboravlja svoju prošlost”, poručio je sinoć novinar Miloš Jevtić na promociji knjige “Valjevski partizani 1941-1942 na fotografijama Rada Jokića”. Pored Jevtića o knjizi su govorili dr Dragan Aleksić istoričar i Ostoja Prodanović.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik 5.05.2024

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara