Gordana Zalad
Gordana Zalad
12.05.2015, 11:12

„Plava tišina“

č: | fb:

„Plava tišina“, naziv je romana Gordne Zalad, koji će biti predstavljen večeras u 18.30 u Valjevskoj gimnaziji. Roman govori o sudbini devojke koja je završila na Golom otoku iz apsurdnih razloga.

Gordana Zalad, koja predaje engleski i italijanski na beogradskom Fakultetu političkih nauka otkrila je da ju je na pisanje ovog romana podstakla istinita priča o sudbini mlade Beograđanke Natalije Radulović, u stvarnom životu Smilja Filipčev, preminula 2013. u 90 godini, koja je provela tri godine u paklu Golog Otoka.

Prema rečima autorke romana imala je još jednu sagovornicu koja je bez krivice i suđenja bila poslata na Goli otok, ali ona je nešto ranije preminula. Istina je, kazala je Gordana Zalad, da sve ostale žene, a misli da ih je bilo oko 2000, kojima se obraćala da čuje njihovu priču nisu htele da govore, što je shvatila da se još i danas boje da o tim iskustvima progovore.

"Baš zbog nje, tetka Smilje sam tragala za svakom mrvicom nade, u tom glibu i paklu jer svaki znak solidarnosti ili čak samo znak saosećanja bili su strogo zabranjeni iu kažnjavani", kazala je Gordana Zalad nja predstavljanju ovog jedinstvenog romana, Izdavačke kuća "Evro-Ðunti".

Večeras će u Valjevskoj gimnaziji o romanu „Plava tišina“ govore mr Jovanka Božić, profesorka Valjevske gimnazije i autorka Gordana Zalad.

 

Aktuelno