Jevtić, Aleksić i Matić (foto: www.odbrana)
Jevtić, Aleksić i Matić (foto: www.odbrana)
02.07.2015, 14:56

Promocija knjige Branka Matića u Beogradu

č: | fb:

U Atrijumu Doma Vojske Srbije održana je promocija knjige mr Branka Matića „Valjevski partizani 1941-1942. na fotografijama Rada Jokića“.

Kako prenosi portal Odbrana reč je o foto-monografiji u kojoj autor priču o zanimljivom i dramatičnom životnom putu Rada Jovića – ratnog fotografa amatera iz Valjeva upotpunjuje fotografijama koje svedoče o istoriji partizanskog pokreta u zapadnoj Srbiji u prvoj godini Drugog svetskog rata. Zahvaljujući partizanu Radomiru Radu Jokiću, spremnom da u uslovima neprekidne borbe i opasnosti po sopstveni život snima fotografije svojih saboraca i mesta kroz koja su prolazili, danas imamo jasniju sliku o jednom vrlo važnom istorijskom periodu.

Govoreći o estetskom, istorijskom i dokumentarističkom značaju knjige, novinar Miloš Jevtić i dr Dragan Aleksić iz Instituta za noviju istoriju Srbije, složili su se u oceni da je reč o najkompletnijem foto-materijalu na osnovu koga se mogu rekonstruisati događaji iz 1941. godine, ali istovremeno i svojevrsno podsećanje na neke zaboravljene heroje valjevskog kraja.

Autor mr Branko Matić u Predgovoru navodi da su pojedini tekstovi iz knjige o Valjevskom partizanskom odredu objavljeni i u drugim delima, koja je koristio kao literaturu, ali da su ovde prikazani na jedan novi način, jer se prvi put povezuju sa fotografijama, kao istorijskim izvorima prvog reda, iz kojih se, pravilnim korišćenjem, mogu dobiti dragoceni odgovori na mnoga pitanja.

Knjiga „Valjevski partizani 1941-1942. na fotografijama Rada Jokića“ nagrađena je priznanjem „Dragojlo Dudić“ 2014. godine, prenosi Odbrana. 

Na kraju promocije, gosti su bili u prilici da pogledaju prezentaciju sa fotografijama korišćenim u knjizi.

Promocija u Beogradu

Promocija u Beogradu (Foto: www.odbrana)

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 11 sati 56 minuta

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića Pre 1 dan 5 sati

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara