Plakat Tešnjarskih večeri (foto: Dušan Arsenić)
Plakat Tešnjarskih večeri (foto: Dušan Arsenić)
14.08.2015, 10:37

Tešnjarske večeri

č: | fb:

Podizanjem zastave 29. Tešnjarskih večeri u 20.45 časova na Trgu vojvode Mišića večeras počinje valjevski letnji festival, koji će trajati do 23. avgusta. Čast da otvori Tešnjarske večeri pripala je treneru valjevskog Metalca i zlatnom treneru mlade košarkaške reprezentacije Srbije, Vladimiru Đokiću. Nakon svečanog otvaranja na letnjoj pozornici biće održano veče folklora, uz nastup KUD Đerdan, Gradac, Sveti Georgije, Izvor, Krušik i Valjarice.

Prema najavi organizatora, i ovogodišnje Tešnjarske večeri po uzoru na prethodne, obilovaće programima „za svačiji ukus“, na preko 30 lokacija u gradu biće organizovano preko 80 programa, a najznačajniji su, smatraju organizatori, koncerti od 21 čas na letnjoj pozornici, koja je obnovljena nakon majskih poplava. Vang Gog nastupa 15. avgusta, dan kasnije Tropiko bend, Milan Stanković će imati koncert 17. avgusta, dok će sutradan pevati Saša Matić. Pre Tropiko benda svoju prvu pesmu izvešće Valjevac Srđan Lazić, koji je sa kolegom iz X faktora Stipom Glasovićem iz Hrvatske snimio pesmu „Sve moje je tvoje“.

Osim koncerata, izložbi, književnih večeri, filmskih projekcija, biće organizovane promocije vina i rakije, a neće izostati Tešnjarski etno kutak. Brojni su programi za najmlađe, kao što su dečje pozorišne predstave, maskenbal i trka beba. Lazar Avramović i prijatelji ove godine neće nastupati na Letnjoj pozornici, koja je rezervisana za “velike izvođače”, oni će koncert održati u Internacionalnom studiju “Radovan Trnavac Mića”.

Po prvi put ove godine na Tešnjarskim večerima neće biti  pozorišnih predstava, jer su tako odlučili organizatori, ne navodeći razlog. Jedino pozorišno veče za odrasle biće večeras od 21.30 u Muzičkoj školi gde će prvak Šabačkog pozorišta Ivan Tomašević Žuća izvesti monodramu „Zoran Radmilović“.

Tradicionalno prvog dana, pre zvaničnog otvaranja Tešnjarskih večeri, biće održano nekoliko programa, na platou Muzeja, u galeriji „Arhiv“ i etno kutku u Tešnjaru, u Biblioteci, u Parku Pećina, na Dečjoj sceni u bašti Doma vojske, u Centru za kulturu gde će biti otvorena izložba fotografija i izložba radova polaznika grafičke, vajarske i dizajnerske radionice.

Ovogodišnje Tešnjarske večeri, koje su produžene za jedan dan - trajaće deset dana, koštaće 4,3 miliona dinara. Umetnički direktor Miloš Smiljanih kaže da je novac za četiri velika koncerta obezbedio Grad, dok će 2,3 miliona dinara, za ostale programe na Tešnjarskim večerima, biti prikupljeno od sponzora.

Produženo radno vreme kafića. Zatvorena Ulica Vuka Karadžića

U vreme trajanja Tešnjarskih večeri produženo je radno vreme kafića koji će biti otvoreni do dva časa iza ponoći. Po prvi put ove godine, a kako rekoše organizatori „zbog brojnih pritužbi žitelja Tešnjara“, biće postavljene dve toaletne kabine i to u ulicama Grbovićevoj i Kneza Jovice. Za vreme Tešnjarskih večeri od 21 do 23 časa biće zatvorena za saobraćaj Ulica Vuka Karadžića od Karađorđeve do ulaza u Tešnjar. 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 22 sati 55 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara