Ivan Drpić (foto: Đorđe Đoković)
Ivan Drpić (foto: Đorđe Đoković)
19.08.2015, 22:38

Umetnik je samosvestan i ponizan

č: | fb:

Umetnika karakteriše samosvesnost i poniznost, on je autonomni stvaralac, a primetna je tendencija da poistovećujemo umetnika i njegovo delo, ocena je dr Ivana Drpića izrečena na predavanju „Biti umetnik u srednjem veku” u Valjevskoj gimaziji, čiji je Drpić bio đak, a danas vanredni profesor istorije umetnosti na Univerzitetu u Sijetlu.

Takvo shvatanje umetnika je prisutno i na tržištu umetnosti, dodaje Drpić i navodi primer jedne aukcije u Njujorku gde je Pikasova slika „Alžirske žene” prodata za rekordnih 179 miliona dolara. „Anonimni kupac, ljubitelj umetnosti, nije kupio platno. On je kupio Pikasa, što ukazuje da je vrednost dela u direktnoj srazmeri sa statusom koji umetnik užva”, pojašnjavsa dr Drpić.

Ulogu i tretman, koji je uživao umetnik u srednjem veku, pre svega u kulturi vizantijskog doba, kojom se Drpić kroz svoja istraživanja najviše bavi, dočarao je kroz primer potpisa sačuvanog na crkvi u Pećkoj patrijaršiji, oslikanoj između 1322. i 1324. godine, koji glasi – „dar Božiji iz ruke Jovanove”.

Objašnjavajući umetnikovu samosvest i poniznost, dr Drpić kaže da svako treba da bude ponizan pred Bogom, a samosvest nije uobičajena, ona se javlja u određenim situacijama. „Ja sam i naglasio da je Jovanov primer vrlo specifičan i redak”, dodaje Drpić.

Ivan Drpić

Ivan Drpić (Foto: Đorđe Đoković)

Drpić navodi da su pisari u srednjem veku imali veći ugled i značajniju društvenu ulogu nego što su to imali srednjovekovni umetnici, u smislu da su zauzimali viši društveni položaj. Da li je društvena uloga i položaj umetnika danas, poput srednjovekovnog – ispod pisara, novog doba, pitala sam Ivana Drpića. „Zavisi od toga šta danas podrazumevate pod pisarima. U srednjovekovnoj kulturi umetnost pisanja postoji kao ravnopravna delatnost, koja uživa veliki ugled, za razliku od ovog doba u vreme digitalnih tehnologija, kada uopšte ne razmišljamo o pisaru kao nekoj relevantnoj delatnosti. Posebno, što danas sve manje i ređe pišemo. Ne znam šta bi danas mogao da bude neki ekvivalent pisaru srednjeg veka. Ako mislite da taj odnos komentarišem na nekom metaforičkom i figurativnom smislu, onda, moguće je da pisari imaju veću ulogu i društveni ugled od umetnika. Međutim, kroz ovo predavanje ja sam hteo da istaknem da govoriti o slikarstvu u jednoj davnoj kulturi, moramo uzeti u obzir specifičan istorijski kontekst u kome između ostalog imamo i to da pisanje uživa jako veliki ugled i da pisari imaju status koji je, u principu, viši od statusa slikara”, kaže Drpić.

Predavanje Ivana Drpića

Predavanje Ivana Drpića (Foto: Đorđe Đoković)

Citatom britanskog romanopisca L.P. Hartlija (Leslie Poles Hartley) “Prošlost je strana zemlja”, dr Ivan Drpić je završio svoje predavanje u Valjevskoj gimnaziji, u okviru serijala „Dometi”. Drpić ovom citatu, koji najbolje oslikava njegovo pojmnje prošlosti i onoga kako on vidi istoriju, dodaje da je prošlost strana zemlja, drugačija, koju moramo vrlo pažljivo istraživati. „Svesno ili nesvesno imamo tendenciju da na prošlost projektujemo nekakva shvatanja i ideje, pojmove i predrasude, karakteristične za sadašnjost i tako prošlost iskrivljujemo i ne retko tako iskrivljenu prošlost zloupotrebljavamo u razne svrhe”, objašnjava Ivan Drpić.

Dr Ivan Drpić, nekadašnji đak Valjevske gimnazije, odgovarajući na pitnje, ako je "prošlost strana zemlja", da li je i Valjevska gimnazija strana zemlja, kaže – „Ne, nikako!”

„Ja se u Valjevskoj gimnaziji ne osećam niti ću se osećati kao stranac. Ali osećam nostalgiju prema prošlom vremenu. I to nostalgiju više kao hronološku nego kao neku prostornu kategoriuju. Za mene je ono za čim čeznem i zbog čega se ponekada osećam tužan, ona zemlja nekda, a ne ovo danas. U tom smislu prošlost za mene nije strana zemlja, i možda bih pre rekao da je sadašnjost strana zemlja”, kaže dr Ivan Drpić vanredni profesor istorije umetnosti na Univerzitetu države Vašington u Sijetlu.

 

 

Aktuelno

Tužilaštvo (foto: Đorđe Đoković)
Nakon saslušanja Pre 19 sati 10 minuta

Trojici inženjera "Krušika" određen pritvor

Trojici inženjera "Krušika", koji su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo špijunaža, određen je pritvor do 30 dana, saznaju Kolubarske.rs. Kako se navodi u saopštenju policije, sumnja...  · 9 komentara