Izložba fotografija Divčibare objektivom stranca (foto: Đorđe Đoković)
Izložba fotografija Divčibare objektivom stranca (foto: Đorđe Đoković)
20.08.2015, 16:50

Fotografije i fotografi na Tešnjarskim večerima

č: | fb:

U Kući istraživača otvorena je izložba fotografija nastalih u međunarodnom volonterskom-foto kampu “Divčibare objektivom stranca”. Dvanaest mladih ljudi, foto amatera-volontera, iz Grčke, Poljske, Rusije, Austrije, Španije i Srbije, za 13 dana boravka na Divčibarama, fotografisali su prirodu, ljude, događaje i objekte.

Kako ova valjevska planina izgleda kroz objektiv aparata mladih fotografa, Valjevci su imali priliku da vide sinoć na izložbi u Kući iatraživača. Prethodnih dana, za vreme trajanja volonterskog kampa, čitaoci Kolubarskih.rs mogli su ekskluzivno da gledaju fotografije i to iz dana u dan u trenutku kada su nastajale na terenu.

Otvaranje izložbe fotografija Divčibare objektivom stranca

Otvaranje izložbe fotografija Divčibare objektivom stranca (Foto: Đorđe Đoković)

Otvarajući izložbu Matija Tripković je objasnio da su Divčibare izabrane zbog problema u kojima se godinama nalaze, a istovremeno raspolažu sa neviđenim potencijalom, koji na žalost nije iskorišćen. ”Nadamo se da smo ovom izložbom bar malo neke stvari pomerili sa mrtve tačke i da će biti inicijalna kapisla da se počne sa rešavanjem nekih problema na Divčibarama”, poručio je Tripkoivić.

Španac Rubens je glumac, a fotografijom se bavi iz hobija i ruskinja Julija, koja se fotografijom bavi profesionalno, oduševljeni su Divčibarama, prirodnim lepotama, ljudima, ali i začuđeni nemarom sa kojim se odnosimo prema ovom prelepom mestu. Svi učesnici kapma, koji su već boravili na sličnim u drugim zemljama Evrope, kažu da je Divčibarski kamp jedan od boljih i da će rado doći ponovo.

Autori fotografija

Autori fotografija (Foto: Đorđe Đoković)

Fotografije koje su mladi fotografi napravili za 13 dana boravka na Divčibarama, a na kojima su motivi prirode, pijaca, objekti, stari Divčibarci, turisti, pokloniće Udruženju građana Divčibare, koje je zajedno sa Društvom istraživača "Vladimir Mandić Manda", po prvi put ove godine organizovalo međunarodni volonterski-foto kamp "Divčibare objektivom stranca", koji se završio danas.

“Na tragu svetlosti”

“Na tragu svetlosti”, naziv je izložbe Foto saveza Srbije, koja je otvorena u holu Centra za kulturu, gde su izloženi nagrađeni radovi 52 autora, među kojima je i petoro iz Valjeva.

Ovom izložbom Foto savez Srbije tradicionalno predstavlja fotografije koje su tokom prethodne godine nagrađivane na izložbama u zemlji i inostranstvu. Odabrane fotografije osvajale su zlatne, srebrne i bronzane medalje na domaćim foto konkursima prvog ranga, kao i na međunarodnim izložbama širom sveta, a pre svega pod patronatom Međunarodne organizacije umetničkih fotografa. Izložbe “Na tragu svetlosti” održavaju se od 2007. godine, a ovogodišnja je organizovana u okviru Tešnjarskih večeri.

Izložba fotografija Na tragu svetlosti

Izložba fotografija Na tragu svetlosti (Foto: Đorđe Đoković)

Posetioci izložbe izrazili su divljenje i uputili sve pohvale, kako rekoše, vrhunskim majstorima fotografije, a zamerku su imali na osvetljenje u holu gde je priređena izložba.

Umetnički fotograf mr Vojislav Jovanović, koji je otvorio izložbu, rezignirano je primetio da je izložba koja nosi naziv “Na tragu svetlosti” postavljena u prostoru gde svetlosti nema, u kome čkilji tek po neka sijalica i u kome se samo uz pomoć sveća mogu videti izložene fotografije.

Vojislav Jovanović

Vojislav Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

Nije to prvi put da se u slabo ili ni malo osvetljenom holu Centra za kulturu priređuju izložbe čije eksponate posetioci teškom mukom mogu da vide zbog, kako neko reče, “prevelike količine mraka”. Možda je krajnje vreme da zaposleni u Centru za kulturu kupe bar još tri sijalice, stave ih u upražnjena mesta za svetiljke na plafonu, kako bi bolje bio osvetljen hol Centra za kulturu i kako bi se bolje videlo delo umetnika u koje je uloženo znanje, umenje, vreme, talenat, trud...

 

Izložba fotografija Na tragu svetlosti

Izložba fotografija Na tragu svetlosti (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Ujedinjeno Valjevo može (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 - Saopštenje 29.04.2024

Ruska manjinska lista – bez Rusa na listi

Saopštenjem za javnost se oglasila koalicija "Ujedinjeno Valjevo može" povodom predaje izborne liste ruske nacionalne manjine za lokalne izbore u Valjevu. "Na toj listi ima Rusa isto koliko ima i...  · 12 komentara

Pokret Sad konferencija za novinare (foto: Kolubarske.rs)
Izbori 2024 29.04.2024

Pokret Sad o populacionoj politici u Valjevu

Populaciona politika u Valjevu i mere koje mogu da poboljšaju populacionu politiku, kao i da poboljšaju položaj roditelja sa decom i položaj mladih, su zastupljeni u programu udruženja građana...  · 5 komentara