Najava Valjevskih filmskih susreta (foto: Đorđe Đoković)
Najava Valjevskih filmskih susreta (foto: Đorđe Đoković)
03.09.2015, 11:04

„Bioskop živi“

č: | fb:

Uz slogan „Bioskop živi", u organizaciji Valjevske kulturne mreže (VAKUM), večeras počinju Valjevski filmski susreti sa porukom da bioskop, koji je u našem gradu osnovan pre 105 godina, treba da oživi. Naredna četiri dana u Valjevu će biti svojevrsni praznik sedme umetnosti uz, ne samo projekcije igranih, dokumentarnih, kratkih i dugometražnih filmova, nego i okrugle stolove na temu filma, izložbe i muzički program.

U okviru Festivala biće poseban program, posvećen Slobodanu Goluboviću Lemanu, Valjevcu koji je zadužio na poseban način srpsku kinematografiju, „Omaž Lemanu”, kada će biti prikazani filmovi u kojima je učestvovao kao scenarista ili asistent reditelja. Prvi film koji će biti prikazan, prve večeri Festivala je “Zadah tela”, potom „Kako sam sistematski uništen od idiota”, „Živeti kao sav normalan svet” i “Čarlston za Ognjenku” i “Balada o hlebu i jabukama”. Na Valjevskim filmskim susretima biće dodeljena nagrada “Slobodan Golubović Leman” za najbolji kratki film, najavili su organizatori.

Početak Valjevskih filmskih susreta, koji će se održavati na dve lokacije, u boskupu Central i bivšem kafeu „Bajka“, obeležiće valjevski klavirista Dragoljub Petrović muziciranjem uz nemi film, kao i par numera novooformljenog Valjevskog pop hora. Nakon toga će biti prikazan film "Zadah tela", posle čega će uslediti muzički program.

Pre zvaničnog otvranja festivala, koje je zakazano za 20.00 časova u kafeu “Bajka”, u Ogradnoj galeriji Doma Vojske u 18.00 časova biće otvorena izložba posvećena istoriji valjevskog bioskopa, pod nazivom ,,Bioskop živi”. Takođe, pre zvaničnog otvaranja u 18.30 časova u dvorištu kafea “Bajka”, biće održan okrugli sto na temu bioskopa u našem gradu, gde će učesnici, zbog pomenutog jubileja, pokušati da nađu odgovor na pitanja zašto Valjevo, toliko godina kasnije, nema ni jedan aktivan bioskop i kako zajedničkim delovanjem pokušati da se to promeni.

Tijana Radovanović

Tijana Radovanović (Foto: Đorđe Đoković)

PR Festivala Tijana Radovanović podseća da je VAKUM osnovan pre dve godine, za to vreme organizovano je nekoliko događaja koji su imali za cilj uključivanje građana u kulturni život grada uz mogućnost da ga i oni oblikuju zajedno sa mladima okupljenih u VAKUM. Jedan od većih ovogodišnjih projekata su upravo Valjevski filmski susreti, koji prtedstavljaju nastavak prošlogodišnjeg filmskog festivala Parkoskop 2.0. “Odlučili smo se da pravimo Valjevske filmske susrete, a ne da nastavimo Parkoskop, jer se nametnula potreba za širim konceptom i stvaranjem prepoznatljivog brenda. Istovremeno inicijativa za oživljavanje bioskopa je sve veća, što je potvrdila i anketa koju su uradili istraživači, a pokazala je da su građani Valjeva kao prvi problem izglasali upravo to što u gradu ne postoji bioskop”, kaže Radovanović.

Okrugli sto o nemanju bioskopa

Producent Festivala Milica Jokić kaže da je večerašnji okrugli sto o nemanju bioskopa u Valjevu, zapravo namera i želja da se, na neki način, inicira njegovo aktiviranje. „Na okrugli sto smo pozvali, osim onih koji se bave ili su zaduženi za kulturu, i građane da zajedničkim snagam dođemo do rešenja tog problema, jer upravo su Valjevci to što u gradu ne postoji bioskop istakli kao jedan od većih problema. Kako nam je objašnjeno u Gradskoj upravi postoji inicijativa za otvaranje bioskopa, ali je u zastoju zbog nekih tehničkih problema, tako da ćemo večeras pokušati da odgonetnemo koji su to problemi i kako da ih zajednički rešimo. I ne samo o tehnički problemima, razgovaraćemo i o programskim, koji sistem, uključujuči i finansijski, funkcionisanja treba da ima bioskop, s obzirom na tehnološka dostignuća”, kaže Jokić. Ona dodaje da postoje brojni evropski fondovi koji podržavaju filmsku umetnost, otuda i to može biti jedan od načina sufinansiranje budućeg, modernog bioskopa u Valjevu.

Milica Jokić

Milica Jokić (Foto: Đorđe Đoković)

Izložba o istoriji valjevskog bioskopa

Dragana Jakovljević zadužena za marketing Festivala kaže da je izložba pod nazivom „Bioskop živi”, koja će biti na Ogradnoj galeriji Doma vojska, sastavljena iz tri dela. Prvi je retrospektiva istorijata bioskopa u Valjevu o tome kako se razvijao, koji filmovi su prikazivani, drugi deo izložbe je posvećen valjevskim filmadžijama, posebno mesto je zauzeo Slobodan Golubović Leman, dok je treći deo izložbe posvećen filmvima koji su snimani na nekoliko lokacija u gradu. „I ovom izložbom smo želeli Valjevcima da pošaljemo poruku da bioskop živi, da prikazivanje filmova ima tradiciju od 105 godina i da je moramo nastaviti, a ne prekidati”, poručuje Jakovljević.

Dragana Jakovljević

Dragana Jakovljević (Foto: Đorđe Đoković)

Valjevski filmski susreti – program

U bioskopu Central u petak od 18.00 časova biće prikazani dokumentarni film „Pogrebnik“ Dragana Niklića, potom „Dragan Vende“ i dokumentarni film „Tito i film“, diplomski rad Valjevca Davida Kecojevića. Petak je rezervisan za selekciju kratkih filmova, mladih autora iz Srbije, koja je takmičarskog karaktera. Pobedniku će pripasti novoustanovljena nagrada „Slobodan Golubović Leman“, čije idejno rešenje potpisuje Luka Tripković, valjevski vajar.

Ideja Parkoskopa, prošlogodišnjeg filmskog festivala, biće na neki način nastavljena, tako što je ustanovljena Parkoskop selekcija, koja je takmičarskog karaktera, u okviru koje će biti prikazani filmovi, eksperimentalne forme, na temu park, a najbolji će izglasati publika.

Producent Festivala Milica Jokić najavljuje reviju dugometražnih filmova zvučnih i poznatih naslova, u Centralu od 21.30 časova. Petak je rezervisan za film sa ovogodišnjeg  Kanskog festivala „Panama“, u subotu je na repertoaru višestruko nagrađivani film „Travelator“, dok će u nedelju biti prikazan film „Ničije dete“, koji je Srbiji, posle dužeg vremena doneo nagradu sa Venecijanskog festivala. Gosti festivala biće autori filmova sa kojima će publika imati priliku da razgovara.

U okviru ovogodišnjeg filmskog festivala biće prikazan dokumentarni film, za koje će svenario napisati i režirati valjevski srednjoškolci, koji su se već prijavili za radionicu. Film će biti prikazan poslednjeg dana festivala u nedelju, najavila je Marija Tešanović koordinator radionice za srednjoškolce.

(Foto: Đorđe Đoković)

Uz film i muzički program

Prostor nekadašnjeg kafea „Bajka“ je rezervisan za muzički program. Prvo veče festivala od 22.00 časa biće veče DJ Svetislava Miloševića, u petk od 23.00 časa je Evoks DJ Set, u subotu od 23.00 časa nastupa beogradski bend Teleport, a u nedelju je planirana žurka iznenadjenja.

Plakat

Plakat (Foto: Vakum)

 

 

 

 

Aktuelno

Žičara Crni vrh (foto: Kolubarske.rs)
Divčibare Ski Resort Pre 4 sati 9 minuta

Avantura i muzika na Divčibarama za prvomajske praznike

Divčibare Ski Resort, koje upravlja ski stazom Crni vrh, pripremilo je niz avanturističkih i muzičkih aktivnosti na Divčibarama za prvomajske praznike. Za ljubitelj prirode, avanture i dobre zabave...

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 4 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...