Projekcija u Centralu (foto: Boris Jovanović)
Projekcija u Centralu (foto: Boris Jovanović)
05.09.2015, 10:35

Bioskop bez publike ili publika bez bioskopa

č: | fb:

„Jako bih želeo da Parkoskop preraste u nešto što će se zvati 'Valjevski filmski festival', jer mi se čini da je publici i Valjevu to potrebno“, izjavio je reditelj Vladimir Petrović za Kolubarske.rs prošle godine u septembru za vreme održavanja „Parkoskopa“, prvog festivala domaćeg filma u Valjevu u organizaciji Valjevske kulturne mreže. Želja je ispunjena, ali ne uz pomoć zlatne ribice, nego trudom, entuzijazmom, znanjem, voljom, akcijom... mladih okupljenih u VAKUM, uz pomoć Vladimira Petrovića, reditelja i Valjevca, koji su ove godine, u odnosu na prošlu, napravili iskorak i organizovali „Valjevske filmske susrete“. I naravno, uz finansijsku pomoć Države i Grada, koji su shvatili da treba da "prate igru!"

Darija Ranković i Vladimir Petrović

Darija Ranković i Vladimir Petrović (Foto: Đorđe Đoković)

Drugo festivalsko veče bilo je zanimljivo i dobro posećeno. Central je bio pun, što ne čudi, jer je pred publikom bila „Panama“, film sa ovogodišnjeg Kanskog festivala. Sinoćno filmsko veče je potvrdilo da bioskop može da bude i vraćanje nekom zajedništvu pošto smo totalno razjedinjeni u ovim teškim vremenima, što je bila i jedna od poruka okruglog stola na temu – zašto Valjevo nema aktivan bioskop i kako ga oživeti, koji je organizovan prvog dana „Valjevskih filmskih susreta“. Sinoćno filmsko veče je potvrdilo i to da bioskop sa dobrim repertoarom ima publiku.

 

Ispred Centrala

Ispred Centrala (Foto: Boris Jovanović)

Reditelj Vladimir Petrović govoreći o ponovnom otvaranju bioskopa ustvrdi da će bioskop u Valjevu oživeti i dodaje da je najmanji problem materijalizovati bioskop. „Ozbiljnije i teže pitanje je kako napraviti repertoar, kako privući mlade u bioskop, koji su to naslovi koji mogu privući istovremeno i stariju i mlađu pobliku...“? Ono što je Vladimir Petrović primetio jeste da „klinci sve manje i manje imaju strpljenje za kadar duži od 15 sekundi“ i otuda retko ili nikad odlaze u bioskop. Na pitanje, kako im zadržati pažnju, kako ih privoleti da sa jednakim zanimanjem gledaju i film u kome nema nasilja i agresije i kako ih "namamiti" u bioskop, Petrović odgovara da je možda jedno od rešenja u dokumentarnim filmovima.

„Dokumentarci sada postaju progresivniji od igranog filma. Pored toga što kraće traju, dokumentarci dobijaju na značaju i zbog toga što je danas mnogo teže prevariti gledaoce, a igrani film je zapravo neka vrsta laži ili varke, dok su dokumentarci istiniti. Gledaoci će pre prihvatiti autentičnu životnu priču i pre će se identifikovati sa glavnim junakom dokumentarnog, nego igranog filma“, kaže Petrović. On dodaje da je možda to rešenje da, za početak, mlade privučemo u boskopsku salu na projekciju dokumentarca, možda im se svidi, pa se zainteresuju i za igrane filmove.

Projekcija u Centralu

Projekcija u Centralu (Foto: Boris Jovanović)

Bez publike nema bioskopa, a bez bioskopa sa dobrim repertoarom, bilo da su dokumentarni ili igrani filmovi, nema publike. Važan je balans!

Dok sam razgovarala sa Vladimirom Petrovićem prisetila sam se još jedne prošlogodišnje želje, glasno izgovorene u vreme održavanja"Parkoskopa" - da sledeći filmski festival (2015.) ustanovi nagradu koja bi nosila ime čuvenog valjevskog filmadžije Slobodana Golubovića Lemana. Najavljeno – ostvareno. Na „Valjevskim filmskim susretima“ biće dodeljena nagrada „Slobodan Golubović Leman“ za najbolji kratki film.

Projekcija u Centralu

Projekcija u Centralu (Foto: Boris Jovanović)

Jedina prošlogodišnja želja Vladimira Petrovića koja nije ispunjena, jeste da se u Valjevu napravi letnji filmski kamp na kome bi radionice i predavanja držali velikani srpskog filma. Ko zna. Možda sledeće godine bude i letnji filmski kamp!

Projekcija u Centralu

Projekcija u Centralu (Foto: Boris Jovanović)

Današnji program

U Centralu od 21.30 biće prikazan višestruko nagrađivani igrani film reditelja i scenariste Dušana Milića "Travelator". Film, koji veoma efektno prepliće virtuelnu i realnu stvarnost, imao je svetsku premijeru prošle godine na festivalu u Montrealu, gde je osvojio nagradu za inovacije. Glavni junak je tinejdžer sa nadimkom Slovenac, izbeglica koji živi u baraci sa bolesnom majkom, beg od sivila i beznađa traži u video igricama tipa "pucačina", a zarađuje za život kao plaćeni ubica...

U bivšem kafeu “Bajka” od 23.00 časa nastupa beogradski bend Teleport.

Projekcija u staroj Bajci

Projekcija u staroj Bajci (Foto: Boris Jovanović)

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 14 sati 49 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 14 sati 50 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...