Koncert Tamare Jokić (foto: Kolubarske.rs)
Koncert Tamare Jokić (foto: Kolubarske.rs)
22.09.2015, 16:04

Glas koji pleni i osvaja

č: | fb:

Bilo je zamišljeno kao klubsko muzičko veče za prijatelje u rodnom gradu, jer je Tamara Jokić smatrala da je pretenciozno praviti koncert, posebno, sa tuđim pesmama. Međutim, bilo je to veče sjajnog koncerta na kome je publika, u prepunom holu Centra za kulturu, uz povike bravo i jakim aplauzom propratila završetak svake numera koju je otpevala talentovana i sjajna Tamara Jokić, kojoj je muzika hobi. Publika je bila oduševljena, i oni koji su je prvi put čuli i oni koji su znali da „Tamara tako lepo peva“, saglasni su da je to glas koji pleni, osvaja i lako pronalazi put do srca.

Nakon koncerta Tamara kao prava zvezda, doduše pomalo zbunjena i iznenađena, prima čestitke. Stižu pohvale sa svih strana. Iskrene, jer je 17 pesama, pretežno brazilskih, jedan fado, otpevala vrhunski, kao pravi profesionalac ili kao neko ko je školovao glas, a na sceni je godinama.

„To što kažete da je publika ovo moje muzičko veče doživela kao koncert je nagrađujuće i ohrabrujuće. Nisam očekivala da ćete ovo doživeti kao koncert. Imala sam ideju da napravim klubsku atmosferu izlaska u grad. Ali, ako je publika ovo doživela kao koncert to je nešto što me čini srećnom i što me ispunjava“, kaže Tamara.

Publika na koncertu

Publika na koncertu (Foto: Kolubarske.rs)

Dodaje da nije očekivala ovakvu posetu, ovoliko ljudi, niti je očekivala baš ovakve reakcije – „svi su spremno dočekali ono što smo svirali i pevali“. S obzirom na to da je Tamari, Milošu, Petru i Andreju ovo prvi ovakav, zajednički, nastup zadovoljna je jer su se dobro uklopili i razumeli. Raduje je i to što se „konačno kretala na sceni“.

„To mi je važno jer sam prebrodila i tu barijeru. Imala sam problem, kako da se ponašam na sceni, svi me gledaju... Bila sam statična i kao da ne komuniciram sa publikom. Smislila sam da publici približim pesmu koju pevam, tako što ću da ispričam nešto o njoji, a svaka ima neku svoju zanimljivu priču. To me je u znatnoj meri opustilo, a najviše me je opustila publika svojim divnim reakcijama“, kaže Tamara Jokić.

Skoro dva časa uživali smo u zvucima popularne muzike nastale u Brazilu - bosa nova, što je spoj džeza i sambe, u modernom džezu, irskoj muzici, fadu. Čini mi se da je najviše emocija izazvao fado – tužna muzika Portugala, koju je božanstveno otpevala Tamara Jokić. Objašnjava da je repertoar zapravo fuzija onoga što bi volela da peva, a momci da sviraju. „Oni nikada do sada nisu svirali fado, koji ja jako volim, otuda samo jedan“, kaže Tamara i obećava da će sledeći put biti više portugalske muzike.

Koncert Tamare Jokić

Koncert Tamare Jokić (Foto: Kolubarske.rs)

Muzika Tamare Jokić je nešto posebno, ne samo zbog njenog predivnog glasa i lakoće kojom peva, nego i zbog emocija koje unosi u svaki takt u svaku notu i deli je sa publikom. Nisam imala priliku da vidim nekoga ko toliko uživa dok peva, čiji svaki pokret otkriva i šalje poruku – ja uživam. „Upravo to što ste primetili je najvažnije. Ni volumen glasa, ni punoća, niti raspon ne utiču na kvalitet pesme i reakciju publike, koliko utiče emocija. Publika oseti kada pevač nije iskrem i to nije dobro. Ja zaista volim da pevam i uživam na sceni i drago mi je ako ste to osetili“, kaže Tamara Jokić.

Uspeh konceta, na kome su ravnopravno bili i uživali i mladi i stari, utoliko je veći ako se zna da ni momci koji su sa Tamarom nastupali nisu profesionalci. Oni su njeni prijatelji, koji muziku vole jednako kao i ona, kojima je muzika hobi, u kome se uživa „svim srcem“. Miloš Stanojević svira bas gitaru, Petar Zorkić je majstor na kahonu, (šestostrani drveni perkusioni instrument), svira i gitaru, a klavir svira Andrej Martinović.

Tamara Jokić

Tamara Jokić (Foto: Đorđe Đoković)

Tamara Jokić ima 25 godina, diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, španski i portugalski jezik, a što se muzike tiče, završila je osnovnu muzičku školu, svirala je gitaru i to je jedino muzičko obrazovanje koje ima. Glas nikada nije školovala. To je božiji dar, koji valja i treba usavršavati. I pored toga što je završila fakultet, posvetiće se onome što voli, a to je muzika.

„Zvanično gledano za sada, jer mi to nije posao, muzika mi je hobi. Ali, meni je muzika mnogo, mnogo više od hobija. Usavršavaću glas, počeću da učim tehnike... Takođe planiramo Miloš, Petar, Andrej i ja da se u narednom periodu više posvetimo muzici, da zajedno vežbamo i pravimo svirke ili koncerte. Razmišljam i o širenju stilova, da probamo world music, što bi u nekom bukvalnom prevodu značilo etno muzika različitih meridijana spojena u jedan žanr“, priča o svojim planovima.

„Kada ćemo te ponovi videti na sceni i slušati“, pitam. „Čim se ukaže prilika. Samo još malo da dopunimo repertoar“, poručuje Tamara Jokić.

 

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 11 sati 52 minuta

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...

Policija (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 11 sati 53 minuta

Uhapšen osumnjičeni za krađu

Valjevska policija uhapsila je mladića zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i teška krađa u pokušaju. On je pozvonio na vrata jednog stana u kome je bilo dete i...

Ulica Prva brazda (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 22 sati 14 minuta

Privremeni režim saobraćaja zbog atletske trke "Gradac"

Zbog održavanja krosa "U trci za zdravlje – budimo brži", odnosno tradicionalne 22. atletske trke "Gradac", u subotu 27. aprila od 10.00 do 13.00 časova biće na snazi privremeni režim saobraćaja u...