Koncert kvarteta MISS (Muzej 2014.) (foto: Đorđe Đoković)
Koncert kvarteta MISS (Muzej 2014.) (foto: Đorđe Đoković)
29.10.2015, 12:00

„Ples po žici” kvarteta MISS

č: | fb:

Gudački kvartet MISS, večerašnjim koncertom u Valjevskoj gimnaziji od 20 časova, počinje realizaciju ovogodišnjeg ciklusa ,,Ples po zici”.
Tradicija jesenjih koncerata, koju ovaj valjevski kvartet predano neguje već pet godina, nastavlja se i ove godine zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Valjeva, jer se projekat kvarteta MISS ,,Ples po žici” našao među izabranima na konkursu za sufinansiranje iz gradske kase projekata u kulturi.

I ako su koncerti kvarteta MISS, zbog programske koncepcije i specificnosti interpretacije, uvek bili izuzetno posećeni, ne može se zanemariti činjenica da je i izvesna posebnost prostora galerije Narodnog muzeja Valjevo bitno uticala na popularnost ovih programa u gradu. Prva violina kvarteta MISS mr Suzana Radovanović – Perić kaže da je prostor galerije muzeja poseban i dodaje da je neki način “MISS”  i zaslužan za promovisanje tog prostora za koncertno izvođenje. „Poseban ambijent, izvrsna akustika, profesionalni domaćini pune četiri godine inspirisali su u nama nove izvođačke ideje. Ipak, s vremenom je popularnost ovih koncerata prevazišla kapacitet galerije te nas je to navelo da razmislimo o promeni prostora. Ove godine naš domaćin je Valjevska gimnazija zbog tehničkih uslova, kulturne tradicije ove institucije ali i zbog jedne lepe profesionalne ‘ljubavi’ između kvarteta MISS i ove škole. S obzirom na to da smo 18. oktobra ušle u desetu godinu postojanja, rešile smo da ovaj, za nas vrlo važan jubilej obeležimo podsećanjem na najznačajnije momente u prvoj deceniji rada. Prvi prostor u kome je naša muzika zaživela, nakon promotivnog koncerta u oktobru 2006. godine, bila je upravo sala Valjevske gimnazije. Ta početna  podrška je ujedno bila i najznačajnija za naš dalji razvoj, te verujemo da je ovogodišnji ciklus pravi način da Gimnaziji zahvalimo na vrlo ranom prepoznavanju važnosti i kvaliteta našeg rada”, kaže mr Suzana Radovanović - Perić.

Suzana Radovanović Perić

Suzana Radovanović Perić (Foto: Đorđe Đoković)



Ovogodisnji ciklus “Ples po zici” sadrži dva koncerta na kome će “MISS” izvoditi kompozicije inspirisane plesom i nacionalnom igrom. Oktobarski koncert nazvan “U klasičnom stilu” obuhvata vrlo raznolik opus brojnih kompozitora od Mocarta, Griga, Borodina, Glazunova do Štrausa, Bramsa i Bizea. Novembarski koncert Missice posvećuju atmosferi valcera i tanga.
Suzana Radovanović – Perić objašnjava da je jedno od najupečatljivijih obeležja koncerata kvarteta MISS upravo repertoar. „On nikada ne nastaje slučajno, uvek je glavni parametar ukus publike, ali mislim da je u ovogodišnjem programu to najizraženije. Vedra, efektna i vrlo živopisna muzika puna kolorita je ovogodišnja interpretacija kvarteta MISS. Ples inače u sebi nosi ležernost, uživanje i vrlo pozitivne emocije i gotovo sam sigurna da i ovaj naš jesenji ples po žici naših instrumenata šalje Valjevcima upravo takvu poruku”, kaže  mr Suzana Perić.

Aktuelno

 (foto: )
Važan jubilej Pre 1 sati 40 minuta

Gino Vannelli na 40. Valjevskom džez festivalu

Jubilarni 40. Valjevski Džez festival, sa motom "Istorija, tradicija, spektakl", biće održan od 16. do 18. maja. "Imamo veliku čast da premijerno u ovom delu Evrope predstavimo veliku svetsku...

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 1 dan 2 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara