Bela kafa (foto: www.narodnopozoriste.rs)
Bela kafa (foto: www.narodnopozoriste.rs)
03.11.2015, 12:15

Večeras "Bela kafa"

č: | fb:

"Pitam se jel’ to neko od vas tražio da svoj narod toliko kinjite", jedna je od mnogobrojnih replika predstave “Bela kafa”, Aleksandra Ace Popovića, u režiji Valjevca Milana Neškovića.

Narodno pozorište iz Beograda večeras gostuje na sceni Centra za kulturu predstavom „Bela kafa”, čija se radnja odvija od 1941. do 1955. i koja prati članove jedne porodice u nastojanjima da prežive - raskol između bogatih i siromašnih, Drugi svetski rat, četnike, partizane, ljotićevce, nemačku okupaciju, komuniste, Infor-biro, socijalistički poredak… a ponajpre sebe same.

„Pozorište je idealno mesto da kreativnim procesom proniknemo u dubinu kolektivnog stradanja jednog naroda, kroz individualne sudbine šestočlane srpske građanske porodice koja odavno ne postoji. Na kraju komada Aleksandar Popović postavlja pitanje „ko smo“. Ja nemam odgovore. Svakodnevno sam zahvalan nekoj višoj sili koja mi je omogućila da se bavim poslom koji obožavam i koji mi dozvoljava da postavljam pitanja na koje nemam odgovore. Ja ne znam ko smo, ali sam spreman da tri meseca provedem sa grupom istomišljenika, ne bismo li odgonetnuli zašto ne znamo ko smo, makar u tome i ne uspeli. Ono što smo uspeli, jeste to, da smo od Bele kafe napravili posebno, novo autorsko delo, pozorišnu predstavu”, rekao je reditelj Milan Nešković u maju prošle godine uoči premijere „Bele kafe”, a objavljeno je na sajtu Narodnog pozorišta.

Uloge tumače Branko Vidaković, Olga Odanović, Pavle Jerinić, Nada Šargin, Vanja Ejdus, Nenad Stojmenović. Scenografiju potpisuje Vesna Popović, kostimografiju Marina Vukasović Medenica, a muziku Anja Đorđević.

Aktuelno

Vaskrs - Crkva Svetog Pantelejmona	 (foto: Kolubarske.rs)
Praznik Pre 23 sati

DANAS JE VASKRS - HRISTOS VASKRSE

Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života...

Obeležena godišnjica pogibije pilota (foto: Kolubarske.rs)
Obeležena 25. godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića 4.05.2024

Putokaz generacijama i dokaz da heroji postoje

"Godine koje prolaze, a evo već ih je 25, iz kolektivnog sećanja ne brišu herojski čin pilota pukovnika Milenka Pavlovića", rečeno je danas na obeležavanju četvrt veka od herojske pogibije Milenka...  · 6 komentara