Katarina Marinković (foto: Đorđe Đoković)
Katarina Marinković (foto: Đorđe Đoković)
25.11.2015, 11:10

Izložba Katarine Marinković

č: | fb:

Valjevska kulturna mreža priređuje još jednu zanimljivu i vrednu pažnje izložbu na Ogradnoj galeriji. "Mali nesporazumi bez velike važnosti", naziv je izložbe slikarke Katarine Marinković.

 

O izložbi Katarine Marinković, istoričarka umetnosti Marija Tešanović je napisala. "Izuzetno je teško opisivati dela Katarine Marinković jer mi imamo potrebu da sve označimo i odredimo, dok ova dela kao i snovi pokušavaju upravo suprotno – ne može se sve objasniti jer je mnogo toga sa one strane razuma. Mi vidimo predmete koje prepoznajemo kao neke simbole iz kojih možemo izvući neka značenja ali nam i dalje sve izgleda kao san. A umetnost je san u stvarnosti. Drugim rečima, umetnost je produžena ruka sna u realnosti.

 

Inspiraciju za ovu seriju slika umetnica je našla u izjavi koju je italijanski pisac Tabuki dao povodom svoje knjige po kojoj nosi naziv ova izložba. 'Pretpostavljam da su bili nadahnuti verom da će onoga dana kada se budemo probudili iz ovoga sna, koji se zove život, naš zemaljski nesporazum biti napokon razjašnjen. Od sveg srca se nadam da se nije omakla dvosmislenost koja ne dopušta pravo na žalbu'.

 

Oblici u Katarininim delima su krajnje stilizovani i kroz uprošćenu shemu pretvaraju se u skup značenjski uspostavljenih ishodišta. Predmetni i sadržajni aspekt njenih slika, lako se povezuje sa podsvešću i imaginacijom više nego sa racionalno zasnovanom datošću. Njene figuralne predstave lepršaju preko neutralne osnove na kojoj se sukobljavaju dva sveta".

 

Izložba Katarine Marinković biće otvorena večeras u 19.00 časova u Ogradnoj galeriji.

Aktuelno