Izložba Katarine Marinković (foto: Đorđe Đoković)
Izložba Katarine Marinković (foto: Đorđe Đoković)
26.11.2015, 17:51

Slike izvedene na sneg

č: | fb:

Pred valjevskom publikom su od sinoć u Ogradnoj galeriji platna mr Katarine Marinković, slikarke i dizajnerke. Izloženo je sedam slika, pred kojima morate da zastanete, čak i ulicu da pređete da pogledate, da uživate u bojama i potezu, da u njima prepoznate i deo svog života. I dok ih gledate imaćete osećaj spokoja, pripadnosti i zaštićenosti. A to i jeste uloga umetnika i njegove slike, da u posmatraču probudi emociju. 

Izložba Katarine Marinković

Izložba Katarine Marinković (Foto: Đorđe Đoković)

Jelena Popović, mlada i talentovana umetnica, jedna od onih koji kroz VAKUM pokušavaju da Valjevo naprave lepšim, boljim i kulturnijim, predložila je Katarini da svoje slike prikaže Valjevcima u neuobičajenom prostoru koji su osmislili Vakumovci – u živoj Ogradnoj galeriji, pored mrtvog Doma vojske.

„Kakva izložba, bila je moja prva reakcija, a pri tom me Jelena pozvala dok sam bila na probi hora, A dok se hora proba, druge stvari ne postoje“, kaže kroz osmeh opisujući svoju prvu reakciju na ponudu da izloži slike u Ogradnoj galeriji, i ta prva reakcija je bila odbijanje. Dodaje da Jelena, na sreću, nije odustala, navaljivala je, a kao bivši đak, koga je učila slikarstvu, ima sva prava da bude i dosadna i uporna.

„Ubeđivanje je trajalo kratko, jer sam u sekundi zaključila da je sasvim uredu, ako me pozove neko ko je mlađi, koga sam na neki način odgajala, da prihvatim ponudu, uostalom to je i moja obaveza“, kaže Kaća. Imala je i dodatni motiv, a to je da će time što će „okačiti“ svoje slike u Ogradnu galeriju dati doprinos borbi valjevskih slikara za otvaranje Galerije valjevskih umetnika. Takav prostor u gradu ne postoji, a ima na desetine mladih i talentovanih slikara. Objašnjava da u Centru za kulturu mogu da izlažu i valjevski umetnici, ali to nije adekvatan prostor, jer to nije galerija.

 „Zaključila sam da ta izložba može biti moj glas, mada nisam sigurna da će ga bilo ko čuti. Koga briga. Umetnost i valjevski umetnici nikoga ne interesuju, jer nisu na dnevnom redu“, kaže Marinković.

Izložba Katarine Marinković

Izložba Katarine Marinković (Foto: Đorđe Đoković)

U Ogradnoj galeriji svoje mesto našlo je sedam slika. „Bio mi je mali problem šta izložiti, jer ne može svako platno da se smesti na svako mesto, a Ogradna galerija je netipično mesto. Odlučila sam se za nekoliko slika, kojima je nedostajao taj završni momenat, da ih povežem i stavim u kontekst. Na jednoj je bila započeta pozadina, na drugoj figura, negde je nedostajao neki detalj... Uspela sam da sedam priča povežem u jednu i zadovoljna sam kako to izgleda“, kaže umetnica. To izgleda više nego dobro sudeći po reakcijama onih koji su sinoć bili na otvaranju izložbe, i onih  koji su danas slučajno tuda prošli pa im pažnju privukao „šareniš u kutijama“ ili nas koji smo s namerom došli da pogledamo Kaćine slike u Ogradnoj galeriji.

Izložba Katarine Marinković

Izložba Katarine Marinković (Foto: Đorđe Đoković)

Poziv za otvaranje izložbe u Ogradnoj galeriji je prihvatila, ne samo zbog duga prema Jeleni, koja ima snagu i energiju, i obaveze prema kolegama u borbi za Galeriju valjevskih umetnika, nego je imala i dug prema svojim slikama da ih izvede napolje. „Znala sam da će pasti sneg za otvaranje izložbe. Slike uvek pozivaju deo zime i deo snega, bez obzira na kolorit, nekako su zaustavljene u snežnoj tišini i bilo je logično da ih izvedem napolje... desilo se, baš na sneg!“ 

Izložba Katarine Marinković

Izložba Katarine Marinković (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 1 dan 8 sati

Kakav je to svet, bez "srpskog sveta"?

Nagoveštaji raspada SFRJ, ni kad je postao veoma verovatan, u Srbiji nisu uzimani ozbiljno. Bori Čorbi su omogućili hit: "Hoće da se otcepe, bečki konjušari!", a "običnom svetu" samozadovoljno:...