BitlVAnija (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
BitlVAnija (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
09.12.2015, 08:46

Bitlsi na ćirilici

č: | fb:

Sinoć je hol Centra za kulturu bio mali da na festival Bitlvanija, koji je po drugi put organizovan u Valjevu, primi sve ljubitelje kultnog benda. Bilo je to veče Bitlsa kroz muziku, sliku, priču, sećanja...

Književni kritičar Branko Pirgić napravio je paralelu između tužnog Valjeva, koje svakodnevno posmatramo, nasuprot drugom licu grada koje odiše snagom i energijom koja se sinoć osetila upravo na BitlVAniji. On je dodao da kulturni život u gradu pulsira zahvaljujući ovakvim manifestacijama.

Branko Pirgić

Branko Pirgić (Foto: Đorđe Đoković)

Veče je počelo uz tonove klavira koji je svirao učenik prvog razreda Valjevske gimnazije Nikola Mirković, operski pevač Vladimir Andrić pevao je neke od najpoznatijih numera čuvenog rok sastava.

Nikola Mirković

Nikola Mirković (Foto: Đorđe Đoković)

Mesta u holu Centra za kulturu su bila popunjena, a oni koji nisu bili dovoljno brzi da zauzmu stolicu cupkali su i pevušili “Help, I need somebody”. Završni deo večeri obeležio je nastup Valjevskog pop hora sa vokalnim solistom Filipom Stanićem.

Najveću pažnju publike privukla je izložba slika šest umetnika iz Valjeva, Katarine Marinković, Miše Dudića, Zorana Mujbegovića, Miodraga Antonića, Miodraga Pešića i Katarine Marković, koji su na svoj način prikazali viđenje omota albuma najpoznatijeg muzičkog sastava iz Liverpula.

“Kada su me pozvali da radim na ovom projektu nije bilo nikakvo iznenađenje, muzika je inače moja inspiracija, naročito Bitlsi koje smatram najvećim bendom svih vremena. Moji raniji radovi su nastali kao kombinacija nekih pesama, ali ovo je prvi put da sam slikao za određeni omot i sliku na zadatu temu”, kaže Miša Dudić.

Slikari i orgnizatori

Slikari i orgnizatori (Foto: Đorđe Đoković)

Ćirilični nazivi albuma i duh srpskog folklora presvučeni u urbani stil rok momaka  sredinom dvadesetog veka na duhovit način naslikao je Miodrag Antonić. “Pošto su ovo Bitlsi za srpsko tržište morao sam da prevedem njihova imena i naslove albuma. Želeo sam da im naslikam zulufe i stavim šajkače, kada pogledate slike primetićete da liče na gejake (gedže je možda primerenije)”, navodi autor.

Publika BitlVAnije

Publika BitlVAnije (Foto: Đorđe Đoković)

Veče nije obeležilo onesvešćivanje obožavateljki koje je bilo neizostavno na nastupima poznatog benda, ali BitlVAnija će trajati još dve večeri. Večeras će od 19 časova nastupiti Peđa Pilot, a od 21 čas očekuje se nastup Dejana Cukića.

"Nadam se da pišemo istoriju novog valjevskog festivala. Kažu da je najteže organizovati drugi festival, a da je svaki sledeći put lakše", poručio je prve večeri BitlVAnije Veseljko Belušević.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 6 sati 14 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 3 sati 24 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 6 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara