Željko Vojinović (foto: Đorđe Đoković)
Željko Vojinović (foto: Đorđe Đoković)
21.12.2015, 16:20

„Ima jedan san; zove se Srbija“

č: | fb:

U Valjevu je predstavljena neobična i zanimljiva knjiga Željka Vojinovića „7524 Preporod Srbije”. Na prvo čitanje čini se naučna fantastika ili vremenska mašina u koju je neko maštovit smestio Srbiju, uređenu zemlju u kojoj se živi i u kojoj može da se živi.

Željko Vojinović objašnjava da naslov 7524 označava godinu po starom kalendaru, dok je po novom kalendaru to 2016. nove ere i u tu godinu on je smestio dobru i uređenu Srbiju. Autor u svjoj knjizi do u detalje opisuje kako treba da bude napravljana naša država. „Zvala bi se jednostavno Srbija, ni republika, ni monarhija, nego Srbija zemlja svih nas u kojoj ne bi bilo podela, nego pomirenja. Osim na pomirenju, Srbija bi bila zasnovana na znanju i kulturi“, objašnjava Vojinović.

Predstavljanje knjige

Predstavljanje knjige (Foto: Đorđe Đoković)

Prema njegovom viđenju uređene zemlje, umesto Skupštine imali bi Sabor, jer je to srpska reč i nekada su bili sabori, birali bi poslanike imenom i prezimenom, po znanju i umenju, država bi bila decentralizovana i podeljena na županije, jer je i to srpska reč, vladali bi župani. Vojinović smatra da zemlja, ma kolika bila, treba da ima vojsku, predlaže kako čuvati nacionalna blaga i tradiciju, kako urediti informisanje, film i pozorište, a što se tiče spoljne politike, kultura treba da bude osnov svake, a naročiti spoljne politike.

Politika je i da se od Valjeva do Struganika ne putuje 45 minuta. A ne može brže jer do Mišićeve kuće vodi makadam.

Knjiga „7524 Preporod Srbije“ je nastala nakon osmogodišnjeg istraživanja srpske države, srpskog naroda, političkih i društvenih prilika, i predstavlja reorganizaciju Srbije u svim oblastima života. Željko Vojinović kaže da nama mnogo toga nedostaje, ali pre svega nedostaje nam uređena kuća-država i to na način koji će biti nama dobar, a ne nekome sa strane, recimo Rusima i Amerikancima.

„Cilj svakog od nas treba da bude da uredimo državu čija bi osnova bile zajedničke vrednosti, koje će nas okupiti, a onda da svako u svojoj različitosti živi. Ja verujem da svako od nas može da da mali doprinos i verujem da mi sami možemo da uredimo po našoj meri našu Srbiju. Postoji problem kada padnete na identitetu, a mi jesmo pali, postoji problem loše atmosfere u kojoj je nemoguće živeti, a kamoli stvarati i raditi, kada ostanete bez novca... ali to su sve rešivi problemi koji vode ka uređenoj i dobro organizovanoj državi“, smatra Vojinović.

Znanje, ili svest da znamo ko smo, ko su nam preci, kakvi su nam dometi, uspesi, zatim kultura, pomirenje i samopoštovanje, po njemu su osnov, dobro uređene države. „Mi nemamo svest ili znanje o srpskim umovima, naučnicima, piscima, koji su ostavili trag u svetskoj nauci, istoriji, književnosti, umetnosti. I ne samo da nemamo znaja o tome nego se i ne trudimo da saznamo, ni mi ni naši potomci“, objašnjava Željko Vojinović.

On u svojoj knjizi predlaže da Srbiju gradimo i izgradimo mobom, podseća da je Srbija kolevka ljudske civilizacije i poručuje - „Ima jedan san; zove se Srbija. Hajde da ostvarimo taj san“.

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 12 sati 57 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 5 komentara