Radmila Gikić Petrović
Radmila Gikić Petrović
23.12.2015, 08:00

Radmila Gikić Petrović dobitnik nagrade „Ljubomir P. Nenadović”

č: | fb:

Ovogodišnji dobitnik književne nagrade za najbolje putopisno ostvarenje na srpskom jeziku „Ljubomir P. Nenadović” je novosadska književnica i doktor književnih nauka Radmila Gikić Petrović za knjigu „Koreja post scriptum“. Nagradu za najbolji putopis, koja je ustanovljena prošle godine, književnici je uručila direktorka Violeta Milošević sinoć na prigodnoj svečanosti u Matičnoj biblioteci „Ljubomir P. Nenadović“.

Sa svečanosti u Biblioteci

Sa svečanosti u Biblioteci (Foto: ĐorđeĐoković)

U konkurenciji za nagradu bilo je 30-ak autora putopisnih knjiga, a kako je rekao prof. dr Radivoje Mikić predsednik žirija, koji je odluku doneo jednoglasno, Radmila Gikić Petrović je kroz svoju knjigu učinila nešto značajno što je izdvojilo od drugih. Nastojala je da ukrsti pripovedanje i putopis, otuda se u njenoj knjizi „Koreja post scriptum“ pojavljuju pravi junaci, pod prepoznatljivim imenima, ali i junaci pod imenima, koja predstavljaju pripovedački šifru. Radmila Gikić Petrović je pokazala da je putopisac jedna nežna struna na kojoj se čuju različiti tonovi, koje podjednako stvaraju i ono što je nastalo u kulturi iz koje se polazi i u kulturi u koju se dolazi.

“Radmila Gikić Petrović je pišući knjigu o svom boravku u Koreji nastojala da se ponaša kao tipično moderan putopisac, jer se u njenom tekstu vide dve zemlje, dve kulture, dve istorije, dva načina oblikovanja ljudskih sudbina, koje ona dovodi u neposrednu vezu. U svom putopisu ona nastoji da pokaže da putopisac ima zadatak da otvori svoje srce i da u njega primi drugu kulturu, drugi pogleda na svet, drugačiji odnos prema svemu onome od čega se spliće, kao od sadržaja, ljudska sudbina. I zbog toga u njenoj knjizi ‘Koreja post scriptum’ čitalac vidi i jedan uzbudljiv opis boravka u Koreji, koji u početku sadrži opis jednog dramatičnog putovanja devedesetih iz Srbije do Budimpešpte, pa do dolaska u Koreju, drugačiju civilizaciju, u kojoj se na drugačiji način odvijaju sadržaji ljudskog života”, rekao je na dodeli nagrade prof. dr Radivoje Mikić.

Radivoje Mikić

Radivoje Mikić

On je poručio da će nagrađena knjiga u godinama koje dolaze biti ne samo uspomena na jedno putovanje, nego i jedan potresni dokument o tome kako izgleda čovekov pokušaj da prekorači one granice sa kojima moramo svakodnevno da se suočavamo i da stupi u prostor onog istinskog postojanja u kome do izražaja dolazi čovekov napor da shvati, razume i prihvati i ono što je potpuno drugačije i da u njemu vidi deo univerzalne čestice kojoj i mi pripadamo.

Radmila Gikić Petrović rođena je 1951. godine u Vrbasu. Svoj književni debi novosadska književnica imala je 1978. kada joj je izašla zbirka pripovedaka „Otvorite Jelenine prozore”. Usledili su potom brojni naslovi njenih istraživanja iz istorije srpske književnosti, putopisi, knjige intervjua sa najpoznatijim piscima.

Od sledeće godine nagrada za najbolje putopisno ostvarenje na srpskom jeziku „Ljubomir P. Nenadović“ uručivaće se u Brankovini 14. septembra, na datum rođenja Ljubomira P. Nenadovića.

Ljubomir P. Nenadović – Čika Ljuba (1826-1895), sin Prote Mateje i unuk kneza Alekse, najpoznatiji je srpski putopisac. Uz ostalo, čuvena su njegova „Pisma iz Italije“. Školovao se na Hajdelbergu, Nemačkoj. Bio je među prvih 16 redovnih školovanih članova Srpske kraljevske akademije, koje je 1887. imenovao kralj Milan Obrenović. Kao penzioner živeo je u Valjevu.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 18 sati 13 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 6 komentara