25.12.2015, 13:36

„Artmosphera – Presek“ Dušana Arsenića

č: | fb:

Valjevska gimnazija sitnim vezom jednog od najboljih svojih učenika, završava još jednu uspešnu godinu posvećenosti kulturi i svojoj tradiciji, stoji u pozivu za veče posvećeno dometima Dušana Arsenića. U 19 časova biće predstavljena knjiga „Artmosphera – Presek“, Dušana Arsenića, dizajnera, učestvuju profesor dr Radovan Marjanović i Miroslav Ćiša Trifunović.

„Artmosphera – Presek“, po rečima Dušana Arsenića, nije monografija, nije ni strogo selektivna retrospektiva njegovog rada u proteklih više od 30 godina. „Smatrao sam da tih nekoliko decenija rada u našem gradu, zaslužuje nekakvu rekapitulaciju, osvrt, nekakav zbornik iz nekoliko oblasti primenjenih umetnosti i grafičkog dizajna, kojim sam se bavio. Ne ulazeći u ocenu kvaliteta, ni subjektivnog precenjivanja onoga što je urađeno, pomislio sam da je važno da nešto od toga bude zabeleženo i sačuvano, ne samo u elektronskom obliku po hard diskovima i folderima. Knjiga mi se učinila jedinom odgovarajućom formom“, kaže Arsenić.

Knjiga „Artmosphera – Presek“ je zapravo presek rada Dušana Arsenića u oblasti grafičkog dizajna, oglašavanja, scenografije, karikature i uređenja prostora, a mnogi od tih radova su bivali i nagrađivani. Po sadržini i svemu onome što je prethodilo nastanku radova protekle tri decenije, ova vredna knjiga ima i određenu istoriografsku dimenziju.

Stvaralački presek Dušana Arsenića, koji je nesumnjvo jedan od najboljih dizajnera, scenografa, karikaturista u istotiji Valjeva, prikazan je na blizu 200 stranice knjige, pokazujući raskošan talenat, ideju, poruku, misao. Duboko zamišljen i bez daha posmatrač ostaje nem i zadivljen jednako pred karikaturom Dušana Arsenića, reklamnom porukom, naslovnom stranom knjige, pozorišnim plakatom, dizajniranim prostorom, scenografijom, znakom, logom, plakatom za kulturne manifestacije, ilustracijom...

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Kolubarske.rs)
Veliki broj gostiju Pre 12 sati 17 minuta

Prvomajski praznik na Divčibarama

Više hiljada gostiju boravi na Divčibarama za prvomajske praznike. Procena je da je popunjenost smeštajnih kapaciteta oko 90 posto. Kao i prethodnih nekoliko godina izostali su tradicionalni...  · 5 komentara