Ogradna galerija (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
Ogradna galerija (arhiva) (foto: Đorđe Đoković)
30.01.2016, 10:49

Izložba stripa "Carevi mladić"

č: | fb:

Izložba stripa "Carevi mladić", umetnice Dragane Kuprešanin biće otvorena danas u 18 časova u Ogradnoj galeriji.

U pozivnici za otvaranje ove izložbe naznačeno je da strip kao sinteza elemenata književnosti, drame i likovne umetnosti a opet samostalna „deveta umetnost“ je poznat još od iz antičkog vremena, dok savremena forma čini deo odrastanja i života mnogih generacija u poslednja dva veka.

Kod nas se „zlatnim dobom“ stripa smatraju osamdesete godine prošlog veka. Međutim u poslednjih nekoliko godina smo svedoci sve veće zainteresovanosti publike ali i porasta broja umetnika za ovaj vid izražavanja.

(Foto: Đorđe Đoković)

Za ovu izložbu, koju organizuje VAKUM, istoričarka umetnosti Marija Tešanović napisala je da “Dragana Kuprešanin svojom serijom grafika-eksperimentalnog strip kaiša  „Carev mladić“  neguje umetničku stranu alternativnog  stripa. Izložba je deo trilogije  nastale na osnovu istoimene kratke priče savremenog autora Ivana Branisavljevića, a zasnovana je na različitim teorijama masmedija sa težnjom preispitivanja  njihovih savremenih likovnih formi.

Način na koji rad u tehnici digitalne grafike može da egzistira kao kaiš stripa, jeste sekvencijalni niz u prostoru u koji posmatrač intuitivno uranja. Naraciju koju grafike formiraju u vitrinama, posmatrač prelazeći/prolazeći niz, može da interpolira i animira svojim učešćem u delu. Galerija postaje epistemološki interaktivni medij, a publika deli iskustvo stvaralačkog procesa umetnika.
Ova izložba daje svoj doprinos  popularizaciji  ove vrste  umetnosti u Srbiji, i spaja vid izlaganja naše galerije i dostupnost  stripa svim građanima."

Dragana Kuprešanin, student doktorskih akademskih studija na FLU u Beogradu, imala je 12 samostalnih i preko 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada i priznanja.

Aktuelno

Preventivni pregled (foto: Branko Petrović)
Realizovani Pre 1 dan

Preventivni pregledi za kardiorenalni sindrom

Na poslednjim preventivnim pregledima organizovanim u nedelju 21. aprila 75 građana Valjeva iskoristilo je priliku da uradi EKG, izmeri krvni pritisak i puls, kao i da odredi bodimas indeks na...