Akteri Kulturnog leta (foto: Đorđe Đoković)
Akteri Kulturnog leta (foto: Đorđe Đoković)
23.06.2014, 09:52

Kulturno leto

č: | fb:

Valjevsko kulturno leto počinje danas baletskom predstavom za najmlađe „Labudovo jezerce“ teatra „Ars longa“ iz Beograda, festivalom dokumentarnih filmova „Slobodna zona“ i prvom u nizu radionica koje će biti održavane do kraja avgusta.

- Baletsku predstavu smo poklonili mališanima iz valjevskih vrtića. Posle ciklusa dokumentarnih filmova „Slobodna zona“, koji počinje večeras u 20 časova, verovatno ćemo imati nedelju iranskog filma, u utorak nam dolazi predstavnik Iranske ambasade da se dogovorimo, a očekujemo pozitivan odgovor i od francuskog i španskog kulturnog centra. Ideja nam je da tokom celog leta u holu Centra za kulturu imamo dokumentarne filmove. Pored slikarske radionice koju vodi Katarina Marinković i radionice glume Angeline Lukić, imaćemo i niz drugih poput radionice bubnja, stripa, novinarstva, modernog plesa – najavio je Miloš Smiljanić, direktor Centra za kulturu.

Radionica urbanog i eksperimentalnog plesa počinje danas. Željko Ostojić iz plesnog kluba „Studenti ritma“ rekao je da će radionice biti održavane svakog ponedeljka, srede i petka od 13 časova na velikoj sceni Centra za kulturu. Mogu doći svi zainteresovani, posebno deca. Na kraju će sa polaznicima biti urađen i mjuzikl.

U okviru Valjevskog kulturnog leta biće održana i radionica stripa, koju će voditi Jovan Marković, Stefan Nastić i Filip Stanković. Njihov cilj je da se nastavi ideja art grupe „Crna mrlja“ da strip i crtanje, posebno kod najmlađih, zaživi u Valjevu. Polaznici će učiti osnovne tehnike potrebne za izradu stripa, od likovnih do animacije. Ovog leta će biti održana i radionica za sve ljubitelje bubnjeva, a vodiće je Branko Popović, koji je završio Muzičku akademiju Berkli u Bostonu. „Bavićemo se osnovnom tehnikom sviranja bubnjeva, koordinacijom, čitanjem nota, interpretacijom, ritmovima iz raznih delova sveta“, kazao je Popović.

Nekoliko programa će imati i „Studio M“, najavio je Ljubiša Milutinović. Za decu od 10 do 15 godina će biti organizovana škola za TV novinare, a polaznici će to što budu naučili moći da prikažu već 1. avgusta u jednoj od rubrika emisije „Nestrpljivi snovi“. Za decu od 6 do 14 godina će 25. jula biti organizovan program „Ko drugi nego ti“, a odnosi se na igre spretnosti. „Studio M“ će 8. avgusta imati i modno-scenski performans.

Osim radionice urbanog plesa, tačni termini za ostale radionice nisu potvrđeni. Direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić kaže da će detaljan program biti poznat do kraja nedelje, kada će biti odštampani flajeri i plakati, a do tada se svi zainteresovani o terminima radionica mogu raspitati telefonom. Radionice su za sve polaznike besplatne, a ideja je da Valjevsko kulturno leto na ovaj način i narednih godina nastavi da živi.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 20 sati 7 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 22 sati 56 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.