Plakat za izložbu Vrata neodgonetnog izazova (foto: Dušan Arsenić)
Plakat za izložbu Vrata neodgonetnog izazova (foto: Dušan Arsenić)
18.02.2016, 13:17

Izložba “Vrata neodgonetnog izazova” Dušana Arsenića

č: | fb:

Izložba pozorišnih plakata Dušana Arsenića pod nazivom “Vrata neodgonetnog izazova” biće otvorena večeras u 19.00 časova u Galeriji Singidunum u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu. Izložbu, koju posetioci mogu da vide do 27. februara, otvoriće Marija Jevtić.

Pozorišni i filmski reditelj Boro Drašković u uvodniku za izložbu plakata na Sterijinom pozorju 1982. godine napisao je: „Pozorišni plakat je osoben deo pozorišne predstave. On je najpre mamac i obaveštenje, poziv na pustolovinu, a zatim ostatak, trag, često jedini trag te iste prohujale svetkovine. Za onog ko je video predstavu, plakat je ‘skladiše uspomena’, za onoga koji nije – vrata neodgonetnog izazova”.

“I zaista pozorišni plakat je mnogo više od pukog poziva na gledanje pozorišne predstave. Kao što je pozorišna predstava u osnovi kolektivni čin, tako je i pozorišni plakat rezultat pre svega zajedničkog dogovora dizajnera i reditelja. Svestan sam činjenice da savremeni pozorišni gledalac doživljava teatarski događaj ukupno, sa svim onim što mu neposredno prethodi, kao i onim što potom sledi. U ovo 'vizuelno vreme' gde glavne informacije stižu preko očiju i gde u svojoj glavi, da bi se snašli u tom moru slikovnih poruka koje nas zatrpavaju sa svih strana, pravimo sisteme upoređivanjem slika, značaj vizuelnog efekta, koji može da proizvede plakat, postaje veliki. U tom smislu je pozorišni plakat važan element sporazumevanja teatra i publike”, kaže Arsenić.

Dušan Arsenić

Dušan Arsenić (Foto: Đorđe Đoković)

Radeći sa velikom predanošću pozorišne plakate, nastojao je da pored poštovanja ideje predstave i rediteljskog viđenja, doda i elemente ličnog doživljaja dramskog teksta. “Rad na plakatu počinjem sa idejom da on treba ne samo da bude reklama, provokacija, znak i poziv na gledanje određene predstave, istorijsko svedočanstvo i društveni dokument, već i da može biti posmatran kao posebno umetničko delo. Poljski pozorišni plakati i njihova specifična estetika su mi bili likovni uzori”, navodi Dušan Arsenić.

Na večerašnjoj izložbi u Singidunumu biće prikazano 25 plakata nastalih u prethodnih trideset godina. “Radio sam plakate i za druga pozorišta, ali je najveći broj napravljen za pozorišne predstave koje su stvarane u Valjevu. Specifičnost te činjenice je u tome što su predstave nastale u gradu koje nema profesionalno pozorište. Imajući to u vodu, ova izložba je svedočanstvo o stalnim naporima pozorišnih stvaralaca da ambicioznim opremanjem predstava, sa angažovanjem profesionalnih reditelja, kostimografa i scenografa, mladih akademski obrazovanih glumaca, stvaramo ambijent za ponovnim revitalizovanjem profesionalnog pozorišta u gradu”, poručuje Dušan Arsenić.

Dušan Arsenić je rođen 1961. godine u Valjevu. Završio je Valjevsku gimnaziju i Arhitektonski fakultet u Beogradu. Po obrazovanju arhitekta, po životnom opredeljenju dizajner i scenograf, iz hobija karikaturista. Član je ULUPUDS-a od 1990. godine. Status slobodnog umetnika stekao je 1991. 

Autor je velikog broja pozorišnih scenografija, plakata, zaštitnog znaka mnogih kompanija. Dizajnirao je muzejske postavke Muzeja trube u Guči i Muzeja u Valjevu.

 

Nagrade i priznanja za plakat, dizajn, karikaturu, scenografiju…

Dušan Arsenić je prvu nagradu dobio 1989. godine “Smeli cvet” za najboljeg mladog umetnika u Srbiji za scenografiju pozorišne predstave Teatra Nove forme “Prosjačka Opera”. Od tada do danas u svojoj riznici ima preko 25 domaćih i inostranih nagrada i priznanja.

Na Jugoslovenskom konkursu za karikaturu “Pjer” 1992. godine osvaja treću nagradu, a nakon tri godine dobija nagradu novinarskog žirija za karikaturu u Belgiji. Arseniću je 1996. godine pripala glavna nagrada za animirani film “Pontius Pilatus secundus” na 43. Festivalu dokumentarnog filma u Beogradu u režiji Nikole Majdaka, a po njegovoj ideji i crtežima.

Prvu nagradu za karikaturu na međunarodnom konkursu lista Jež sa temom “Balkan” dobio je 2004. godine. Iste godine pripala mu je treća nagrada za pozorišni plakat na Trijenalu pozorišnog plakata na Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Nagradu Zlatna maska za scenografiju predstave “Seobe” Gradskog pozorišta Abrašević na Festivalu u Trebinju dobio je 2005. godine.

Na konkursu Ministarstva poljoprivrede za nacionalni simbol organski proizvedene hrane Arsenić je dobio prvu nagradu 2006. godine. Zlatnu masku za scenografiju predstave “Razvojni put Bore Šnajdera” dobio je 2008, dok je Grand prix za najbolji pozorišni plakat na Joakim festu u Kragujevcu osvojio 2010. godine…

Dušan Arsenić je 1996. godine proglašen za Valjevca ličnost godine po izboru žirija revije Kolubara. Nikada nije dobio priznanje grada u kome živi i stvara.

Plakati Dušana Arsenića

Plakati Dušana Arsenića (Foto: Đorđe Đoković)

U pozivu za izložbu vrsnog dizajnera i scenografa Dušana Arsenića, koji je uputio Vojislav Andrić, direktor Valjevska gimnazija, čiji je Arsenić bio đak, napisao je:

“Dobri duh Valjevske gimnazije, Abraševića, Valjevskog džez festivala i mnogo toga još lepog i dobrog što se odigrava u našem gradu - arhitekta, dizajner, karikatrurista, scenograf ... umetnički svestrani Dušan Arsenić predstaviće svoje pozorišne plakate beogradskoj pozorišnoj i umetničkoj javnosti. Pozivam sve Valjevce, a naročito one koji su igrali u predstavama koje je Dule obogatio svojim nestandardnim scenografijama i genijalnim plakatima da nam se pridruže u četvrtak 18. februara u 19.00 časova u Galeriji Singidunum u Knez Mihailovoj ulici 40 u Beogradu”.

Aktuelno